Knjiga u riječi i slici Krvave godine u 14. Postaja pjesnika Stipana Medvidovića i slikara Ivice Marina, objavljena u biblioteci Hrvatski feniks Matice hrvatske Ogranak Podstrana, predstavljena je, 10. studenoga, u Podstrani.

Uz autore, knjigu je predstavio Ivica Šušić prof., a uime nakladnika nazočne je pozdravio predsjednik Matice Hrvatske Ogranak Podstrana dr. Darijo Radović i Zoran Jurišić. Pjesme su krasnoslovile Valerija Ritterman - Medvidović i Danica Bartulović.

Na početku predstavljanja župnik Žrnovnice don Ivan Matković pozdravio je sve nazočne te posebno svoja dva župljanina pjesnika Stipana Medvidovića, koje mu je ovo deseto jubilarno pjesničko izdanje i slikara Ivicu Marina, kazavši: „Bez ovakvih ljudi svijet bi bio siromašniji, u svojoj nesebičnoj predanosti, u promišljanju života, u riječi i slici. Ovakvi ljudi, entuzijasti, obogaćuju naš život. Njihova umjetnost usmjerena je prema dimenzijama patnje Isusa Krista te današnjem svijetu nedostaje ovakvih ljudi.“

Profesor hrvatskog jezika Ivica Šušić kazao je: „Stipan Medvidović je hrvatski branitelj, a knjiga je nastala pod dojmom najnovijih događaja, iskapanja posmrtnih ostataka ubijenih Hrvata u Hudoj jami u Sloveniji. Ova dvojica autora, pjesnički se i likovno nadopunjuju i ostavljaju umjetnički dojmi. Stipan kao hrvatski branitelj zaokupljen je domoljubnim trenutkom, ovo iskapanja, otvara mu stare rane, rađa nove misli… Pjesme su osjećajne i narativne, pa bi mogle biti i svojevrsna poema. 'Mrtve se kosti žele vratiti kući. Zemlja od krvi postaje crljena. Gazimo kosti naših mučenika. Zemljo moja krvlju orošena' zaključuje pjesnik. Djelo ima duh i dah jednog vremena i to je samo po sebi ima književnu i pjesničku vrijednost.- zaključio je predstavljač.

U programu je nastupila i jedina živuća hrvatska guslarica Ruža Jolić.

 

Z.S.