U sklopu Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku, na tvrđavi sv. Mihovila, od 22. do 23. lipnja održat će se međunarodna konferencija „Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu“, najveća konferencija ove vrste a dosada priređena u Hrvatskoj.

Kako je kulturni turizam sve snažnije zastupljen u svjetskim okvirima (procjenjuje se da godišnji prihod od tog turističkog segmenta prelazi bilijun dolara) 20 uglednih teoretičara, ali i praktičara iz čak 10 zemalja okupit će se u Šibeniku kako bi svojim izlaganjima ukazali na moguće putove razvoja, ali i upozorili na potencijalne nedostatke kulturnog turizma, koji u Hrvatsku privlači znatan broj turista.

Neka od pitanja konferencije koju su osmislili i realizirali Jasen Boko i dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić, a o kojima će se razgovarati u Šibeniku su: Kako ponuditi kvalitetnu prezentaciju kulture na turističkom tržištu? Kako ispuniti očekivanja turista, a ne komercijalizirati kulturu u isto vrijeme? Kako biti drugačiji i kako ponuditi nezaboravan doživljaj prilikom predstavljanja izvorne kulture na turističkoj karti svijeta?

Stoga će konferencija Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu nastojati dati odgovore na otvorena pitanja, otkriti prepreke te predstaviti stimulativne primjere dobre prakse što će zasigurno ostaviti vrlo zanimljiv trag u hrvatskom promišljanju kulturnog turizma i tako omogućiti bolje razumijevanje primjene ekonomije doživljaja u turističkom poslovanju.

Na konferenciji će uz desetak inozemnih izlagača Hrvatsku predstaviti: Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, autorica knjige Abeceda kulturnog turizma, Slaven Tolj, umjetnički direktor projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, Tihomir Jukić, redoviti profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, Darko Babić, predstojnik Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica tvrtke Muze d.o.o. i potpredsjednica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine, Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, autor i voditelj edukativnog muzejskog programa popularizacije arheologije u školama, Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a, Matko Burić, producent Motovun film festivala, Morana Periša, koordinator programa u ustanovi Tvrđave Šibenik, Antonija Eremut Erceg, viša stručna suradnica za razvojne projekte u Gradu Solinu, Petar Mišura, voditelj Odjela za gospodarstvo Grada Šibenika, suradnik na projektima obnove kulturne baštine sredstvima fondova EU-a i Vitomira Lončar, koja će iskustva iz Xiana u Kini gdje danas živi usporediti s hrvatskom pričom.

Konferencija će biti zaključena okruglim stolom naslovljenim Uska grla, izazovi i perspektive razvoja kulturnog turizma, na kojem će se sudionicima konferencije pridružiti još desetoro domaćih stručnjaka.

 

DZS