Imoćanin Josip Zovko, glumac Hrvatskog narodnog kazališta Split poginuo u prometnoj nesreći kraj Gruda u BIH.

U srijedu, 3.ožujka, u prometnoj nesreći na magistralnoj cesti M-6 Grude –Gorica, u mjestu Grudsko Vrilo oko 15 sati , život je izgubio Josip Zovko, 48.-godišnji splitski glumac imotskih korijena, s Berinovca. Splitsko i hrvatsko kazalište ostalo je bez velikog umjetnika, snažne scenske osobnosti, glumca koji je svakoj ulozi, bez obzira koliko „velika“ ili „mala“ bila, pristupao posvećeno. Napustio nas je  Glumac, prijatelj, čovjek velikog srca i plemenite duše, njegova smrt pogodila je sve njegove prijatelje i štovatelje. Odigrao je preko 50 uloga, kazališnih i filmskih, ali najzapamćeniji u široj javnosti ostat će po ulozi Mate iz filma „Da mi je biti morski pas“ redatelja Ognjena Sviličića, ali remek djelo njegove glume bila je uloga Malog u predstavi Bijelo Dubravka Mihanovića, za koju je i dobio nagradu Veljko Maričićna međunarodnome Festivalu malih scena (u kategoriji za najboljeg mladog glumca) 1998. godine.

Josip se rodio u Imotskom 1970. godine, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a stalni član ansambla Drame HNK Split bio je od 1993. godine. Pored brojnih uloga na pozornici matičnog kazališta i pozornici Gradskog kazališta mladih (u Jubovnicima, Kazališni sat, Libar Marka Uvodića…) široj je publici u sjećanju ostao nastupima u filmovima i televizijskim serijama. Za svoj debi na velikom ekranu, ulogu Mate u filmu Da mi je biti morski pas 2000. je dobio Nagradu hrvatskog glumišta, a među ostalim filmskim i televizijskim ulogama ponajviše će se pamtiti one u filmovima Oprosti za kung fu, Vjerujem u anđele, te serijama Vaši i naši i Bitange i princeze. Godine 1998. dobio je nagradu Veljko Maričić na međunarodnome Festivalu malih scena za ulogu Malog u predstavi Bijelo Dubravka Mihanovića. U kazalištu je debitirao 1990. u Euripidovoj Heleni,predstavi Splitskog ljeta. U svaki scenski zadatak Josip Zovko ulagao je cijelog sebe, kako istančanu senzibilnost tako i svoje široko znanje i obrazovanje. Upravo zbog toga kao malo koji drugi glumac svojom je glumom dokazivao često izricanu, a malo kada opravdanu tezu o nepostojanju velikih i malih uloga. I pojavom u tzv. manjoj ulozi znao je ostaviti neizbrisiv dojam na gledatelja. Podjednako suveren u širokom repertoarnom rasponu od grčke tragedije do komedije Josip Zovko ostavio je trag u scenskim djelima Euripida, Sofokla, Molierea, Shakespearea, Držića, Goldonija, Brechta, Pirandella, Dostojevskog, do Arthura Millera, Toma Stopparda, Ive Brešana, Milana Begovića, do suvremenih dramskih autora.

Biografiju Josipa Zovka s kompletnim popisom uloga možete pronaći na ovoj adresi

U prilogu portret Josipa Zovka (snimio Valentino Bilić Prcić) i prizora iz predstave HNK Split  „Smrt trgovačkog putnika“ Arthura Millera (2011) - Josip Zovko i Mustafa Nadarević.

 

Dragica Zeljko Selak