Kazalište

Počinju 29. Marulićevi dani

U Splitu će se od 23. do 30. travnja održati 29. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske. Izbornica dr. art. Mira Muhoberac izabrala je trinaest predstava koje će biti prikazane u konkurenciji za festivalske nagrade.

Split se oprostio od Josipa Zovka (1970.-2019.)

Od veliko hrvatskog glumca, vjernika, domoljuba i plemenitog čovjeka, Josipa Zovka, u petak, 12. travnja, na komemoraciji u Hrvatskom narodnom kazalištu Split oprostile su se kolege, rodbina, prijatelji i brojni štovatelji, koji su još jednom podsjetili na glumačku, ljudsku i vjerničku veličinu Josipove nezaboravne životne, kazališne i filmske uloge.

Premijera Molièreove komedije „Umišljeni bolesnik“ u Splitu

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split će u subotu 13. travnja praizvesti Molièreovu komediju „Umišljeni bolesnik“. Redatelj predstave je Dario Harjaček, dramaturginja Vedrana Klepica, a naslovnu ulogu hipohondra Argana tumači Marjan Nejašmić Banić. U ostalim ulogama su: Petra Kovačić Pavlina, Zorana Kačić Čatipović, Andrijana Vicković, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Nikša Arčanin, Luka Čerjan, Filip Radoš te Anja Ostojić.

Praizveden balet „Coppélia“ Léa Delibesa

Balet Hrvatskog narodnog kazališta premijerno je u petak 15. ožujka izveo komični balet „Coppélia“ Léa Delibesa. Jedan od najizvođenijih klasičnih baleta na pozornicu splitskog kazališta postavio je latvijski koreograf Aivars Leimanis, a Orkestrom HNK Split ravnao je maestro Hari Zlodre. U glavnim ulogama nastupili su solisti Baleta HNK Split: Eva Karpilovska, Ivan Boiko i Dimitrij Rodikov.

Srećko Šestan imenovan intedantom HNK Split

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na 15. sjednici, održanoj u ponedjeljak 3. prosinca 2018., za intendanta HNK Split izabralo je Srećka Šestana. Odluka je donesena jednoglasno nakon razgovora s kandidatima.

Šiško Horvat Majcan: Monodrama po Hodakovim tekstovima bit će hit nad hitovima

Rado čitane kolumne Zvonimira Hodaka oživjet će i na kazališnoj sceni. Neki su već na samom startu pokušali „minirati“ ovu, kako se najavljuje urnebesnu i zabavnu predstavu o hrvatskoj političkoj patologiji, ali, po riječima Dražena Stjepandića, koji je i osmislio cijeli projekt, to im zasad nije pošlo za rukom. A ni neće! Predstava nosi naziv „Žikina dinastija u lijevoj našoj“, a u u zagrebačkoj Maloj sceni, Medveščak 2, izvest će je glumac Šiško Horvat Majcan, i to 18., 19. i 20. travnja. Nakon toga slijede gostovanja diljem Hrvatske, a prvo će biti u Gospiću.

Legenda o Miljenku i Dobrili oduševila Kaštelane

U organizaciji Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, Muzeja grada Kaštela „Legenda o Miljenku i Dobrili“, u režiji i adaptaciji Mladenke Gruice, prema romanu Marka pl. Kažotića i scenariju Dinka Morovića, u sjajnoj izvedbi Gostujućih glumaca, KUD A. Zaninović, Kliški uskoci, KUD Karol Woytila, Kulturno umjetničke udruge sv. Klement, nakon zagrebačke praizvedbe, prikazana je u subotu, 3. ožujka, premijerno na izvornom lokalitetu u Podvorju u Kaštel Sućurcu, u sklopu Dana Grada Kaštela.