U Kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurac, u subotu, 19 svibnja, praizveden je dramski recital Renate Dobrić „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ podnaslova „Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom“, u režiji Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK-a Split, za koji je scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin Škunca.

U dramskom recitalu koji govorio o fra Bernardinu Sokolu, nevinom mučeniku i njegovim osjećajima u uočnicu same smrti, nastupili su tenor Opere HNK-a Split Špiro Boban u ulozi franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika fra Bernardina Sokola te u ulozi pripovjedača Pere Eranović, glumac HNK- a Split, koji iznosi fra Bernardinove najskrivenije misli u noći prije smrti, pri čemu se fra Bernardin prisjeća svog djetinjstva u rodnom Kaštel Sućurcu, majke Jerke i Čudotvorne Gospe na Hladi, kojoj se utjecao i molio od kada zna za sebe, baš kao što se utjecao i molio Gospi Badijskoj i Kristu Kralju. Dramski recital „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ autorice Renate Dobrić protkan je obiljem glazbenih brojeva, koje, uz Špira Bobana, koji pjeva fra Bernardinove Angeluse, izvode zbor Župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca i zbor Školskih sestara sv. Franje s Lovreta u Splitu, uz glasovirsku pratnju Rozarije Samodol. Fra Bernardin (Špiro Boban) u mislima vraća sliku djetinjstva, običaje i svoju želju da umre kao mučenik… Glazbu na klaviru prati poetski recital i podsvjesno fra Bernardinovo (Pero Eranović) razmišljanje. Dramski recital „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ Renate Dobrić

U Kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurac, u subotu, 19 svibnja, praizveden je dramski recital Renate Dobrić „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ podnaslova „Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom“, u režiji Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK-a Split, za koji je scenarij napisao dr. sc. fra Bernardin Škunca. U dramskom recitalu koji govorio o fra Bernardinu Sokolu, nevinom mučeniku i njegovim osjećajima u uočnicu same smrti, nastupili su tenor Opere HNK-a Split Špiro Boban u ulozi franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika fra Bernardina Sokola te u ulozi pripovjedača Pere Eranović, glumac HNK- a Split, koji iznosi fra Bernardinove najskrivenije misli u noći prije smrti, pri čemu se fra Bernardin prisjeća svog djetinjstva u rodnom Kaštel Sućurcu, majke Jerke i Čudotvorne Gospe na Hladi, kojoj se utjecao i molio od kada zna za sebe, baš kao što se utjecao i molio Gospi Badijskoj i Kristu Kralju. Dramski recital „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti“ autorice Renate Dobrić protkan je obiljem glazbenih brojeva, koje, uz Špira Bobana, koji pjeva fra Bernardinove Angeluse, izvode zbor Župe sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca i zbor Školskih sestara sv. Franje s Lovreta u Splitu, uz glasovirsku pratnju Rozarije Samodol. Fra Bernardin (Špiro Boban) u mislima vraća sliku djetinjstva, običaje i svoju želju da umre kao mučenik… Glazbu na klaviru prati poetski recital i podsvjesno fra Bernardinovo (Pero Eranović) razmišljanje. Kaštelani su napokon dočekali svoj duhovno-meditativni igrokaz, istinitu životnu priču, sa suzama radosnicama, oduševljeni, bogatim pljeskom nagradili vrsne izvođače i nadahnutu autoricu.

 

Dragica Zeljko Selak