Baletni će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 12. svibnja po prvi put u svojoj, ali i cjelokupnoj povijesti hrvatskog baleta, premijerno je izveo romantični balet „Gusar“, francuskog skladatelja Adolphea Adama, u koreografiji Aivarsa Leimanisa, uglednog latvijskog koreografa i umjetničkog ravnatelja Latvijskog nacionalnog baleta.

Orkestrom HNK Split ravnao je maestro Hari Zlodre, a glavne uloge tumačit će prvaci i solisti splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić u ulozi Medore, Artjom Žusov koji će tumačiti ulogu Conrada, te Eva Karpilovska  i Remus Dimache kao Gulnare i Birbanto.

Najuzbudljiviji od svih klasičnih baleta, prepun akcije i romantike, Gusar obiluje fragmentima koji se često izvode samostalno, a famozni Le Corsaire pas de deux zasigurno je jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih isječaka u svijetu klasičnog baleta. No, postavljanje cjelovitog baleta s puno velikih i zahtjevnih uloga poduhvat je za koji se i najveće baletne kuće rijetko odlučuju. Subotnja splitska premijera prva je u povijesti hrvatskog baleta.

Gusar je razigrana i raskošna romantična baletna bajka o neustrašivim gusarima, prelijepim robinjama, turskim pašama, smještena u bučne orijentalne bazare, veličanstvene palače, tropske otoke. Oluje koje potapaju brodove, otmice, bijeg, izdaja i ljubav koja na kraju sve pobjeđuje, elementi su baleta francuskog skladatelja Adolphea Adama, ništa manje briljantnog od njegove podjednako proslavljene Giselle. Ovaj tipičan romantični balet nastao je prema istoimenoj poemi Lorda Byrona. Početno ga je na libreto Jules-Henri Vernoy de Saint-Georgesa koreografirao Joseph Maziller, no s vremenom su sanktpeterburške koreografije Mariusa Petipaa postale okosnicom modernih produkcija Gusara. Radnja se vrti oko lijepe i mlade Medore koju prodaju kao robinju turskom paši, no potom je otima gusar Conrad i uzbudljivi zaplet, u kojemu na kraju, naravno, pobjeđuje ljubav, tek započinje...

Aivars Leimanis, nekadašnji poznati latvijski baletni prvak, a poslije renomirani koreograf i već dugo umjetnički ravnatelj baleta Latvijske nacionalne opere, poznat je splitskoj baletnoj publici koja baletnu predstavu Giselle iz 2010, koju je on tada premijerno postavio sa splitskim baletnim ansamblom, pamti kao iznimni kazališni događaj. Na Splitskom ljetu 2006. Balet latvijske nacionalne opere gostovao je upravo s Gusarom u Leimanisovoj koreografiji.

 

Dragica Zeljko Selak