Dodjelom nagrade Marul završena je Smotra hrvatske drame 28. Marulićevi dani, u subotu 28. travnja, na pozornici HNK-a Split. Prema izboru dr. art. Mire Muhoberac,  u konkurenciji za nagrade izvedeno je dvanaest drama u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Ocjenjivački sud u sastavu: Marija Sekelez, Dražen Ferenčina, Matko Botić, Višnja Kačić Rogošić te Ivana Bakal, odlučivao je o ovogodišnjim nagradama. Marul za suvremeni dramski tekst dodijeljen je Tomislavu Zajecu za tekst Ono što nedostaje, kao i Marul za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju za predstavu Črna mati zemla prema romanu Kristiana Novaka. Nagrada za predstavu u cjelini dobila je drama Črna mati zemla, u izvođenju ZKM, a nagradu za režiju iste predstave dobila je Dora Ruždjak Podolski. Nagrade za umjetničko ostvarenje dobila je drama Ljubavni slučaj Fahrije P. i kostimografkinja Doris Kristić za oblikovanje kostima u predstavama Črna mati zemla, Ono što nedostaje, Tko pjeva zlo ne misli i Ustav Republike Hrvatske. Dvije nagrade za glumačko ostvarenje ravnopravno dijele Filip Vidović za ulogu Sandija Ignaca u predstavi Ciganin, ali najljepši i Krešimir Mikić za ulogu Gospodina Fulira u predstavi Tko pjeva zlo ne misli, te Nina Violić za ulogu Milene u predstavi Ciganin, ali najljepši i Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.

Nagrada publike za najbolju predstavu dobio je Povrataku produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU Zagreb, a nagrada za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi Črna mati zemla. Smotru je zatvorio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a nakon toga, Balet HNK a iz Zagreba izveo je plesnu predstavu Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže i Lea Mujića. Predstave je vidjelo više od četiri tisuće gledatelja.

 

Dragica Zeljko Selak