Deveto izdanje“Opere Selecte„održat će se u subotu, 29. srpnja u 21 sat u Kuli Kamerlengo u Trogiru. Najprestižniji ljetni scenski događaj na našoj obali ugostit će jednu od najboljih svjetskih solistica svoga naraštaja, Ruskinju Ekaterinu Scherbachenko koja će uz glasovirsku pratnju Iakova Katsnelsona i dramski recital Joška Ševe izvesti neke od najpopularnijih svjetskih arija W. A. Mozarta, P. Macagnija, S. Rahmanjinova i A. Dvořáka.

Trogir je tako i ove godine domaćin kulturno-glazbenom spektaklu, s kojim se svrstava uz bok najmondenijim europskim odredištima. Gradonačelnik Ante Bilić na konferenciji za medije uoči koncerta izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je „Opera Selecta“ već postala tradicija i simbol grada.

„Kao da Messi igra utakmicu u Trogiru“

- Ovo je jedan od najjačih opernih događaja ne samo na Jadranu, nego na Mediteranu općenito. Iznimna mi je čast što upravo Trogir ugošćuje priznate umjetnike svjetske klase. Zbog Opere Selecte naš grad je prepoznat u svijetu i mogu ustvrditi da ćemo i dalje podržavati „Udrugu Sv. Jakova“ i njihov entuzijazam da organiziraju nešto ovako veliko i značajno. Metaforički rečeno, to je kao da Messi odigra utakmicu u Trogiru. Veselimo se sljedećem ljetu i desetom jubilarnom izdanju ove manifestacije – rekao je gradonačelnik Bilić.

Ekaterina Scherbachenko, inače stalna članica Boljšoj teatra, koja je u dosadašnjoj karijeri nastupala u najvećim svjetskim opernim kućama, od njujorškog Metropolitana, milanske La Scale i londonske Royal Opera House, izrazila je oduševljenje ambijentom kojeg je vidjela u Kuli Kamerlengo.

„Kula Kamerlengo čarobno je mjesto“

- S radošću sam primila poziv da nastupam na tom čarobnom mjestu. Čim sam sletjela otišla sam u Kulu Kamerlengo koja je na mene ostavila snažan dojam. To je jedno čarobno mjesto, divne prirodne akustike..., mjesto iz bajke! Trogir me također oduševio, toliko je produhovljen i osjetila sam dobre vibracije. Mogu još samo dodati da ovakva gostoljubivost nije česta. Osjećam se kao da sam došla kod prijatelja – rekla je Ekaterina Scherbachenko te ukratko najavila svoj gala koncert:

- U repertoar sam uvrstila autore različitih stilova jer znam da me čeka raznolika publika, od domaćih ljudi pa do turista. Bit će tu posebice ruskih autora jer pokušavam približiti rusku glazbu svima, no u svakom slučaju radi se o jednom kvalitetnom programu u kojoj će biti i klasične glazbe, ali i one poznatije široj publici – dodala je sopranistica.

U ime priređivač, „Udruge Sv. Jakova“, nazočnima je riječ zahvalnosti izrazio Vinko Buble kao i svima ostalima koji ih godinama podupiru u ovom vrijednom projektu.

- Izuzetno smo sretni i ponosni što po deveti put u Trogiru možemo ugostiti soliste velikih svjetskih pozornica i velike umjetnike. Sretni smo što je Ekaterina

Scherbachenko za svoj premijerni nastup u Hrvatskoj odabrala upravo naš grad. Veliko hvala svima koji nas podupiru, Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, Ministarstvu kulture, Gradu Trogiru i svima drugima – istaknuo je Vinko Buble.

Ekaterini Scherbachenko pratnja na pozornici bit će pozornici bit će poznati pijanist Iakov Katsnelson.

- Prvi put sam u Hrvatskoj, ali sam oduševljen. Snimio sam doslovno svaki trenutak svog boravka. Očaran sam gradom, ozračjem i predivnom starinom – rekao je Iakov Katsnelson.

Uz njega i sopranisticu, nastupit će i Joško Ševo, prvak hrvatskog glumišta koji će kroz stihove publici približiti operne arije.

- Iznimna mi je čast da ovdje gdje sam rođen imam nastup ovakve izvrsnosti kakav nas očekuje u subotu navečer. Naša je gošća sam vrh svjetske operne pozornice. Njezin dolazak ovdje za mene je normalan, ovaj grad ni ne zaslužuje ništa manje od toga. Zahvaljujem i koristim ovu prigodu da se zahvalim „Udruzi sv. Jakova“ koja je začetnik cijelog projekta, kojeg ne bi ni bilo da nije njih. Hvala gradonačelniku što pokazuje iznimnu senzibilnost za ovo što se događa i što stoji iza ovog projekta jer to čini cijelu stvar lakšom, boljom i drugačijom – rekao je glumac Joško Ševo.

 

Dragica Zeljko Selak