Dokumentarni film 'In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri', čija je središnja tema ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca tijekom i potkraj Drugog svjetskog rata, prikazan je u četvrtak navečer u Mostaru u sklopu obilježavanja 70. godišnjice stradanja hercegovačkih fratara.

Uvodno je na premijeri govorio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije uznesenja BDM fra Miljenko Šteko.

-Zločin koji su pretrpjeli fratri desetljećima šutnje smo čuvali i onda kad smo mogli htjeli smo o svima njima saznati više, o njihovu životu i stradanju. To želimo podastrijeti u ovom vremeni i crkvi u službenom kanonskom podvigu. Želio bih da svako podsjećanje na našu braću bude istinski poticaj našoj vjeri, nadi i ljubavi. U tom smislu vidim i ovaj film - istaknuo je provincijal fra Miljenko Šteko.

Nazočnima u prepunom mostarskom HD Stjepan Vukčić Kosača obratio se i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović:

-Povod ovom zločinu bijaše mržnja prema vjeri. Evo nas na satu povijesti, rekao bih sa zakašnjelom, ali za povijest nikada kasnom. Nisu tek tako partizani nasumice izabrali ubijati fratre. Računali su, u svojoj nemoralnoj i bezbožničkoj ideologiji, da će kad njih ubiju, narod lako i bez problema pokoriti i okrenuti na svoju stranu. Dobro su znali što su fratri značili ovoj zemlji i narodu, i baš su zato tako postupali . staknuo je tijekom obraćanja.

Okupljenima se obratila i producentica filma, direktorica „Laudata“ Ksenija Abramović.

-Filmom ukazujemo na nevinost mučeničkih duša svećenika i redovnika koji su htjeli oživjeti, oplemeniti kršni hercegovački kraj u njegovoj materijalnoj i društvenoj oskudici. Iako su u tome u naponu svoje životne snage onemogućeni, kapi njihove prolivene krvi i pepeo njihovih spaljenih tijela i dalje klija, rađa i cvate brojnim duhovnim zvanjima i obnovom još godinama nakon njihova bezdušnog i nelegalnog pogubljenja - rekla je Ksenija Abramović.

>>Ksenija Abramović: Ubijeni franjevci vjerovali su u Boga, a ne 'bogove' kapa petokraka

Nakon projekcije filma, koju su nazočni nagradili burnim pljeskom, govorila jer scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin poručivši kako su Hercegovci "kao jedno sjeme koje gdje god se posadi, bio to kamen, ili lijepa zemlja u Slavoniji, jednako rodi. Ja sam ponosna što sam dio tog sjemenja."

U glazbenom dijelu promocije filma nastupila je klapa Hrvoje.

Nakon mostarske projekcije, film će biti prikazan 24. veljače u 19.15 sati u Katehetskom centru župe Gospe od Brze pomoći u Slavonskom Brodu. Tijekom ožujka film će biti prikazan u Americi, odnosno 8. 3. u Chicagu, 15. 3 u New Yorku te 22. 3 u Norvalu, u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci.

Podsjetimo, u filmu redateljice Nade Prkačin prikazane su povijesne okolnosti u kojima su se dogodili zločini nad franjevcima i narodom. Film sadrži mnoštvo arhivske građe, u njemu se pojavljuju svjedoci iz tih vremena i povjesničari.

 

M.J.