U povodu 130. obljetnice rođenja svećenika, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.), u petak, 18. svibnja, u 20 sati, koncertom njegovih skladbi Angelus i Missa iubilaris, u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano je započela smotra "Dani fra Bernardina Sokola", koji se održavaju od 18. do 20. svibnja u Splitu i Kaštel Sućurcu, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Organizatori su Franjevačka provincija sv. Jeronima iz Zadra, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, Splitsko-dalmatinska županija, Katoličko bogoslovni fakultet, Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica, Zapovjedništvo Split.

U ime organizatora, dr. sc. fra Bernardin Škunca, pozdravio je najprije nadbiskupa splitsko-makarskoga mons. Marina Barišića, izaslanicu Predsjednice RH dogradonačelnicu Jelenu Hrgović, župana Blaženka Bobana, Gorana Golovka, intendanta HNK-a Split i sve nazočne, uz posebnu zahvalu provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Jošku Kodžomanu na ustupljenom prostoru za koncert. Potom se je kratko osvrnuo na fra Beranrdinovu glazbenu darovitost, notnu skladbu i pjesničku riječ, te je „Dane dr. fra Bernardina Sokola“ otvorio prigodnim riječima: „Večeras budimo svi fra Bernardin Sokol koji s nebesa izražava pobjedu i ljubav, onaj koji je u časovima utapanja klicao: „Živio Krist Kralj“, Živio Papa“, „Živjela Katolička Crkva“. Kako to večeras velebno zvuči pred ovom slikom Krista Kralja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Večeras slavimo Krista Kralja i svi budimo Bernardin Sokol!“

Potom je Zbor i orkestar HNK-a Split, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izveo koncert skladbi Angelusi i Missa jubilaris fra Bernardina Sokola, a nastupili su solisti: sopranistica Antonija Teskera, tenor Špiro Boban, Terezija Kusanović, alt, Vinko Maroević, tenor Mate Akrap, bas, Valter Lovričević, violina, Sunčana Tušek, violončelo, Tetyana Borčagivska, orgulje.

Skladbe Angelusa, jutarnje i večernje molitve i pozdravi upućeni Blaženoj Djevici Mariji, crkvene solo popeveke, koje u bogatom skladateljskom opusu fra Bernardina Sokola zauzimaju posebno mjesto otpjevali su solisti: Špiro Boban i Antonija Teskara. Na koncertu ih je izvedeno šest: Zorom Ranom, posvećena provincijalu Urbanu Taliji, Večernje zvono, posvećeno blagoj uspomeni franjevca violiniste Jerka Šuline, Predvečerje tiho pada, provincijalu u Sv. Ksaveru Ignaciju Mašini, a otpjevao ih je tenor Špiro Boban, dok je sopranistica Antonija Teskara otpjevala dvije: Kad u zoru, posvećenu Augustinu Juničiću i Kad u jutro slavuj pjeva, posvećenu gvardijanu u Sv. Ksaveru Kerubinu Sišulu. Potom su zajedno otpjevali Sunce tone posvećenu fra Bernardinu Mijolinu.

Nakon toga, Missa jubilaris, najveće djelo fra Berardina Sokola, izveo je Zbor i Orkestar HNK-a Split, pod ravnanjem Ive Lipanovića, uz zborovođu Anu Šabašov i soliste Antoniju Teskeru, Tereziju Kusanović, Vinka Marojevića i Mate Akrapa. Missa je tiskana 1940. godine, a pisana je za mješoviti zbor i samostalne orgulje. Orkestrirao ju je don Šime Marasović i ovo joj je bila treća izvedba. Prvi put je bila izvedena 1991. u konkatedrali sv. Petra u Splitu u instrumentaciji don Šime Marovića, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Druga izvedba bila je u Varaždinu za Uskrsni koncert 1992., pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u izvedbi simfonijskog orkestra i zbora HRT-a.

Po završetku velebnog koncerta nazočnima se zahvalio tajnik organizacijskog odbora Milivoj Bratinčević, dipl. oec., koji je izvođačima uručio cvijeće, te je izrazio želju i nadu, da će jednoga dana, fra Bernardinovi zemni ostaci počivati u njegovom rodnom Kaštel Sućurcu.

Potom je, u svojstvu izaslanice Predsjednice RH, dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović pročitala pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Zatim je fra Stipe Nosić iz Samostana male Braće u Dubrovniku pročitao pismo fra Andrije Bilokapića, provincijalu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, koji je između ostalog u pismu kazao: „Fra Bernardin nije niti slutio da će i svojom mučeničkom smrću (p)ostati svjedokom Mučenika koji s Križa najsnažnije objavljuje Istinu. Sva je njegova „krivnja“ u tome što je odlučio živjeti Evanđelje; usvojio geslo sv. Franje: „Mir i dobro“.

Program je vodila Lejdi Oreb, koja je nadahnuto govorila o životu i djelu fra Bernardina Sokola, između ostalo posebno istaknuvši da je bio važno ime hrvatske glazbe 20. stoljeća u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, izvođen u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nakon što su ga ubili partizani 1944. godine, njegova glazba u potpunosti potisnuta iz svih prostora javnih izvedbi, kako koncertnih – svjetovnih, tako i crkvenih – liturgijskih… Sve do uspostave drage nam Domovine, moralo je biti u strogoj šutnji…

U organizacijskom odboru proslave su fra Bernardin Škunca, Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak, don Ivan Delić, fra Ante Bilokapić, fra Stipica Grgat, Milivoj Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.

Dragica Zeljko Selak