U utrci za cjepivom protiv koronavirusa, koja je postala globalni test političke moći i prestiža, EU je ostao na začelju. Statistika procijepljenosti je neumoljiva: Izrael preko 60 posto, UK 16 posto, SAD 10 posto, Njemačka 3,2 posto, što je otprilike i prosjek država EU-a. U gornjem domu europske procijepljenosti su Malta (6,8 posto), Danska (5 posto), Rumunjska i Irska (4 posto), a pri dnu donjeg europskog doma, s nešto iznad 2 posto procijepljenosti, nalaze se Belgija, Francuska, Hrvatska….

EU nije samo slabo procijepljen, već je još jednom ostao posramljen, pokazavši potpunu neefikasnost u bitci za nabavu cjepiva. Time je sam sebe doveo u ponižavajuću poziciju da moli cjepivo od Rusije i Kine, kao što je početkom pandemije na istim adresama molio za pomoć u osnovnim medicinskim potrepštinama (maske, rukavice i slično), pokazujući kako nije u stanju niti učiti na pogreškama. I sada tako osramoćen EU traži krivca, svog žrtvenog jarca za neuspjeh.

Na prvu loptu kriva je bila Stella. Ne znate tko je Stella? Bez brige, niste ništa važno propustili znati. Stella Kyriakides je politički angažirana ciparska liječnica, koja je po ključu jedna država - jedan povjerenik postala europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, a potom ju je sukladno resoru koji ju je zapao u toj EK lutriji, šefica EK Ursula von der Leyen imenovala na čelo europskog kriznog stožera za epidemiju COVID-19. Tako su se procijepljenost stanovnika EU-a, a time i sigurnost i gospodarski kapacitet kontinenta preko noći našli u Stellinim rukama. Sad kad se traži krivac za neisporučeno cjepivo i diletantske ugovore s farmaceutskim tvrtkama, Stella se prva našla na meti. Suradnici se prisjećaju kako joj se u Pfizeru uopće nisu javljali na telefon pa je molila njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna da ih on nazove i zamoli da se ipak jave šefici kriznog stožera EU-a! Jer, njemu se javljaju.

Nakon Stelle na listi krivaca našla se njezina šefica Ursula. Ursula von der Leyen politički je izrasla pod patronatom Angele Merkel i dugo je slovila kao njezina predestinirana nasljednica. Kancelarka Merkel ju je i postavila za njemačku ministricu obrane, kako bi se kalila u državnim stvarima, gdje je Ursula uskoro sama spoznala da je kancelarska funkcija za nju preteška i sama pošteno objavila da nju to ne zanima. Merkel ju je potom smjestila na čelo EK kao svoju produženu ruku, na funkciju koja nema osobitu iskonsku političku moć. Sad se prisjećaju njezini bivši suradnici da je Ursula slovila kao najgora ministrica obrane u bližoj njemačkoj povijesti, da joj pogodovanje bližnjima unosnim poslovnim ugovorima s ministarstvom nije bilo strano, a njezin plan procjepljivanja EU-a sada off the record kvalificiraju kao - čisto sr..je

No, mislim da je zbilja nepravedno svu krivnju za neuspjeh u nabavi cjepiva za države EU-a adresirati Stelli i Ursuli. I Stella i Ursula samo su uobičajeni kadrovi sustava EU-a koji nije prilagođen djelovanju u kriznim ili ratnim okolnostima. Takav kakav je, EU bi mogao nabaviti cjepivo u urednoj tržišnoj utakmici, u supermarketu, ali ne i u kriznim okolnostima s obilježjima globalnog biološkog rata. Zašto EU ne može ono što su uspješno učinili Izrael, SAD, UK?

Ponajprije zato što u EU-u ne postoji čvrsta zapovjedna vertikala, koja je ključan preduvjet uspjeha u kriznim ili ratnim operacijama. Metaforički: u EU-u general ne može izdati zapovijed dok se kaplari ne dogovore. Upravo zbog nepostojanja te vertikale EU nije razvio vlastito cjepivo. Štoviše, EU je u početku pandemije doslovce "ubio" pokušaj uglednog talijansko-američkog znanstvenika Maura Ferrarija da pod okriljem Europskog vijeća za istraživanje (ECR) objedini europske znanstvene kapacitete u istraživanju COVID-a i potrazi za cjepivom. Sad se vidi da su države koje su po načelima ratnog djelovanja mobilizirale sve svoje kapacitete u istraživanju COVID-a (Izrael, SAD, UK) imale prednost u nabavi cjepiva. Također se vidi u kojoj je mjeri posjedovanje cjepiva postalo mjerilo političke moći u globalnim procesima pa su uz SAD i UK, svoja cjepiva razvile i Rusija i Kina, uskoro će im se pridružiti Indija, blizu su Francuska i Izrael… EU kao subjekt na tom popisu ne postoji.

Nabava cjepiva u praktički ratnim okolnostima za EU je zapravo bila misija koju nije mogao izvršiti, a nije ju smio propustiti. Da nakon prvog pandemijskog šoka, kada se EU praktički raspao na države članice, nije ponovno ujedinjen oko sanacije posljedica epidemije i nabave cjepiva, EU bi kao politički subjekt unaprijed priznao politički poraz u ovoj globalnoj utakmici. Umjesto toga, Stella i Ursula dobile su zadaću nabave cjepiva, koju ni po svojim osobnim kapacitetima, a niti po snazi svojih funkcija nisu mogle izvršiti. Zato ne treba kriviti Stellu i Ursulu. Dobit će EU svoje cjepivo (pa makar rusko i kinesko), nakon što je dobio poruku o svojoj stvarnoj političkoj i obrambenoj težini. Niti Hrvatska treba zavidjeti Srbiji što su je Rusi i Kinezi dosad procijepili 2,5 puta više nego EU Hrvatsku. Ali to treba imati na umu svaki put kada se bude govorilo o zajedničkoj europskoj obrani ili zajedničkoj europskoj vojsci bez SAD-a. Prisjetiti se kako je to kad obranu vode Stella i Ursula. A nitko im se ne javlja na telefon.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija