Ova “igra moći“ ili nemoći, ili, još točnije, igra taština, odnosno pregovori Vlade i školskih sindikata završili su ponudom Vlade (u čije je ime pregovarao donedavni predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić!) o povećanju plaća za 10,4 posto. Stvar je prelomljena onog trenutka kad se među pregovaračima pojavio glavom i bradom sam Andrej Plenković kao onaj kojega se dugo čekalo.

Već pomalo uzdrmani premijer nakon sastanka je odisao laganim trijumfalizmom, dok su se sindikalni lideri pokunjeno šuljali iza njega. I jedna i druga strana iščekuju sada odgovor samih nastavnika, koji je u ovom trenutku još nepoznat.

Postoje dvije mogućnosti: štrajk će, na žalost djece, biti prekinut ili će biti nastavljen. Ako se nastavi, Vlada, koja u cijeloj ovoj situaciji stalno ide iza događaja, naći će se u ozbiljnim problemima, a Ribić, Mihalinec i Stipić postat će djeca koje je pojela revolucija.

Učitelji ustrajavaju na koeficijentu složenosti posla radi pravednijih i logičnijih odnosa s djelatnicima drugih javnih službi, ali sada nije više samo to u pitanju. Vlada je najavila povećanje od šest posto osnovice svim javnim i državnim zaposlenicima, a s povećanjem koeficijenata prosvjetarima od šest i nešto posto to bi već bilo više od 12 posto, što je ipak više od onih sada obećanih 10,4.

U sljedećoj godini predstoji cjelovito usklađivanje koeficijenata za nastavnike, liječnike, policajce, vojnike, etc. Ali, potrebna je i analiza cijelog proračuna radi određivanja društvenih prioriteta između obrazovanja, zdravstva, diplomacije, obrane, nevladina sektora i posebno gospodarstva.

Jer proračun je toliki koliki jest i ne može se probijati bez novih zaduženja, a to onda ruši postignutu budžetsku ravnotežu i famozni kreditni rejting. No, temeljni problem treba tražiti u činjenici, koju je iznio poduzetnik Mate Rimac, kako je vrijednost izvoza po glavi stanovnika u Slovačkoj i u Sloveniji pet puta veća nego u Hrvatskoj.

Što se tiče vladajuće stranke, za nju vrijedi ono staro pravilo: tko s đavolom (čitaj HNS-om) tikve sadi, o glavu mu pucaju. Ta strančica nikakvog demokratskog legitimiteta a s velikim udjelom u državnom (kadrovskom i financijskom) kolaču cijelo se vrijeme ponaša kao vlada u vladi i čak kao opozicija u Vladi.

Reformu obrazovanja drži svojim lenom, namećući je kao uzor ostalim društvenim reformama, ministrica Blaženka Divjak se stavila na čelo sindikata protiv Vlade. HDZ-ovi ministri je već otvoreno prozivaju zbog takvog držanja, vjerojatno trbuhozboreći ono što sam Plenković misli, držeći to što misli strogo za sebe, te čuvajući koaliciju kao zjenicu oka svoga.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija