Četiri godine vladavine SDP-a i HNS-a su godine sustavnog propadanja. Samo u šest mjeseci nakon toga gospodarski su se trendovi preokrenuli. Ali esdepeovci imaju paklenu taktiku. Za sve neuspjehe optužili su one koji su bili prije njih, a sve uspjehe onih koji su došli poslije njih pripisali su sebi.

Došao, govori jedan stari vic, Srbin u München i gleda razna tehnička čuda pa kaže: vidi bre, sve je ovo Srbin izmislio, samo što je Švaba napravio.

Tako se, nakon što se IBM odlučio na veliku investiciju u Hrvatskoj javio jedan zastupnik SDP-a, koji je inače od svih zastupnika potrošio najviše proračunskog novca, obavijestivši javnost kako je investiciju zapravo dogovorio Zoran Milanović. Nikada prije o tome nije se čula ni riječ.

SDP je godinama slovio, istina, ne kao stranka naročito sposobnih, ali poštenih ljudi. No to je možda vrijedilo samo dok nisu bili na vlasti. U relativno kratko vrijeme uspjeli su nanizati niz skandala.

Posljednji je vezan uz Hrvatske šume i petmilijunske bonuse dvojici članova uprave na temelju tajnog ugovora koji je s njima sklopio ministar Tihomir Jakovina. Zoran Milanović tvrdi kako nije znao za taj ugovor, ali će istodobno reći kako "to isto sada ne bismo (dakle "mi") napravili".

Za samog Milanovića interesira se Povjerenstvo za sukob interesa, i to nakon što je Državno odvjetništvo promptno i zaštitnički odbacilo prijavu protiv njega ne saslušavši krunskog svjedoka Slavka Linića zbog financijske operacije SDP-Madison-Intergrafik.

Obje afere nekako podsjećaju na nogometni model Mamić-Modrić. Ja tebi, a ti onda meni. Otkriveno je još kako je za uživancije u opatijskoj vili Vlada na čelu s bivšim premijerom za četiri godine probančila 800 tisuća kuna.

Na početku Milanovićeve Vlade firma njegova brata i nevjeste Miglu-Autopraone dobila je od HBOR-a kredit od 1,9 milijuna kuna s kamatom od 4,4 posto, i to posredstvom privatne Centar banke koju je Vlada kasnije "dokapitalizirala". Čak se i Državno odvjetništvo pozabavilo manipulacijama vezanim uz dodjelu novca za ruralni razvoj, kao i s reparacijom MiG-ova u Ukrajini.

I koalicijski partneri u mutnim poslovima nisu zaostajali. HEP, koji je bio pod kapom Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra gospodarstva, sklopio je s tvrtkom njegove bivše supruge poslove teške 150 milijuna kuna, dok je Vesna Pusić četirima nevladinim udrugama, što je izvan nadležnosti ministarstva kojemu je bila na čelu, dodijelila po četvrt milijuna kuna, među kojima i udruzi rođenoga brata Zorana.

Uostalom, čini se kako je u namjeri do iznova prigrli vlast, koja je jedino važna i koja se čini nadohvat ruke, SDP odlučio imidž poštene stranke baciti pod noge kad je odlučio koalirati i izići pred birače s takvim moralnim uzorima kao što su Beljak, Jambo ili Mesić.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija