U lipnju 2019. godine u Splitu će se održati “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, o kojoj je danas na sastanku u Banovini gradonačelnika Grada Splita Andru Krstulovića Oparu izvijestio suosnivač ISABS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Riječ je o skupu kojeg organizira jedna on najutjecajnijih svjetskih zdravstvenih organizacija ISABS - International Society for Applied Biological Sciences u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, Američkom akademijom za forenzične znanosti, Sveučilištem Penn State, Sveučilištem New Haven, Sveučilištem George Washington i Sveučilištem u Splitu te ključnim hrvatskim zdravstvenim institucijama, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Gradonačelnik Krstulović Opara izrazio je zadovoljstvo jer je Split prepoznat kao domaćin ovog velikog događaja.

„Izvrsno pozicionirano splitsko Sveučilište i njegovi znanstvenici uz Grad spremno će dočekati i ugostiti ovaj važan skup. Pozdravljam i podupirem Vaše napore kao i rad cijele Organizacije, želim Vam dobrodošlicu i vjerujem kako će ovo biti definitivno još jedan segment u građenju Splita kao grada znanosti, znanja, kreativne industrije i IT tehnologije, a ne samo kao grada sporta, kulture i turizma“ rekao je gradonačelnik prof.dr. Primorcu.

Potom je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) prof.dr. Dragan Primorac predstavio središnji svjetski događaj u idućoj godini u području forenzike i antropologije te rekao kako će biti prikazane teme koje su važne u borbi protiv svih oblika terorizma i međunarodnog kriminala koristeći najnovija forenzička znanja i tehnologije.

„Sretan sam što ćemo slijedeće godine u Republici Hrvatskoj organizirati skup koji će obilježiti 2019. Uz ISABS skup će organizirati vodeća američka zdravstvena institucija Mayo Clinic, Američka akademija za forenzične znanosti, Sveučilište u Splitu i niz drugih vodećih svjetskih institucija, a u radu skupa će sudjelovati vodeći svjetski znanstvenici i liječnici uključujući i dobitnike Nobelove nagrade.” rekao je prof.dr. Primorac.  „Posebno želim zahvaliti Vama gradonačelniče što ste stvorili preduvjete i ozračje kako bi se ovaj svjetski događaj koji će obilježiti 2019. mogao održati u Splitu“ zaključio je prof.dr. Primorac.

Splitsko Sveučilište i Medicinski fakultet kao suorganizatori uz ugledna američka sveučilišta direktno će uključiti svoje najbolje studente u edukacijski proces koji će uslijediti dan pred pred početak Kongresa. Inače, ISABS - International Society for Applied Biological Sciences je jedna od najutjecajnijih svjetskih znanstvenih organizacija. Kongresi koje organiziraju ISABS i Mayo Clinic predstavljaju najveći “znanstveni brand” Republike Hrvatske, a sudjelovanjem dobitnika Nobelove nagrade, naša država strateški se pozicioniran u svijetu. U radu ISABS-ovih konferencija do sada je sudjelovalo niz dobitnika Nobelove nagrade uključujući: prof. dr. Adu Yonath, prof. dr. Aaron Ciechanovera, prof. dr. Robert Hubera, prof. Richard Robertsa i prof. dr. Harald Zur Hausena.

Mayo Clinic je vodeća zdravstveno-znanstvena institucija u SAD-u s godišnjim prihodima od 11 milijardi dolara i s više od 60 000 zaposlenih, dok je Američka akademija za forenzične znanosti (AAFS) ključna svjetska organizacija iz područja forenzičnih znanosti koja okuplja 8 tisuća vodećih forenzičara uključujući djelatnike američke vojske, FBI-a, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, državnih policija SAD-a.

U radu “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” sudjelovat će znanstvenici i liječnici iz vodećih svjetskih institucija uključujući Harvard School of Medicine, MIT, Penn State University, University of New Haven, Columbia University, Mayo Clinic, Weizmann Institute of Science, George Washington University, The Wake Forest University, King’s College, UC Davis, University of California-Berkley.

Predviđene teme uključuju translacijsku i personaliziranu medicinu, regenerativnu medicinu, genomiku, staničnu, gensku i imuno terapiju, nove postupke u otkrivanju i liječenju malignih bolesti, epigenetiku, molekularnu dijagnostiku, prenatalnu dijagnostiku, forenzičnu i komparativnu genetiku, forenzičnu fenotipizaciju i DNA baze podataka, antropološku genetiku i dr.

  

M.B.