Javna tribina na temu „Značaj suočavanja s prošlošću“ održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na tribini su sudjelovali politolog Dražen Barbarić, povjesničar Ivo Lučić i Franjo Boras, bivši sjemeništarac Franjevačke gimnazije u Širokom Brijegu i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH, javlja Treći.ba.

Dr. Ivo Lučić je u svom izlaganju o značaju istraživanja totalitarnih sustava i suočavanja s prošlošću istaknuo kako je vrlo važno da se prošlost ne pretvori u mit nego u povijest.

-Pogledajmo samo Srbiju i njihovu prošlost koju nisu pretvorili u povijest, nego u mit pa su postavljali političke ciljeve koji nisu bili temeljeni na stvarnosti nego mitovi. Zbog toga su stradali i stradavali koliko god se predstavljali kao super sila - rekao je Lučić.

Objasnio je i komunističku politiku u Jugoslaviji koja je uvijek javno zagovarala  činiti dobro, ali su u pozadini činili zlo.

-Dijabolično je to što je netko pomislio da može postići dobro čineći zlo. Stvoriti pravedan i pošten sustav na način da će poubijati 100 milijuna ljudi, koliko je stradalo u komunističkom režimu, ili 24 tisuće Hrvata koji su stradali u Drugom svjetskom ratu ovdje u Hercegovini - kazao je Lučić.

Gost tribine Franjo Boras, pročitao je svoj govor s prvoga obilježavanja stradanja hercegovačkih franjevaca kao prvi hrvatski član Predsjedništva BiH 14. veljače 1991. godine.

>>

Dražen Barbarić, asistent na Filozofskome fakultetu, govorio je o političko-ideološkom aspektu stradavanja hercegovačkih franjevaca.

-Totalitarni režim ne trpi niti jednu jedinu 'rupicu na svom tkivu', on kao kupola želi poklopiti apsolutno svaki dio teritorija nad kojim želi apsolutnu vlast. Komunističkom sustavu nije preostalo ništa drugo nego da izvrši potpunu likvidaciju tog kulturnoga hegemona - objasnio je Barbarić.

Organizatori ove javne tribine su Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Udruga „Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma“.

>>

Večer prije, u Franjevačkom samostanu u Mostaru, održana je javna tribina na temu "Istinom do pomirbe". Svoje stavove na toj tribini iznijeli su povjesničari  Ivo Lučić i Hrvoje Mandić, te politolog Dražen Barbarić. Nazočne su tom prigodom pozdravili gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru, fra Danko Perutina, i  Anita Martinac, predsjednica Udruga „Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma“.

 

M. J.