Kako su Studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje u obnovi narednih mjeseci, zagrebački su studenti u potrazi za alternativnim smještajem.

Studenti, njih više od četiri tisuće, koji su ostvarili pravo na smještaj, primiorani su samostalno potražiti novi smještaj dok se domovi ne obnove.

Istina, od resornog ministarstva dobili su samo 400 kn potpore, što nije ni približno dovoljno za najam skupih stanova u Zagrebu.

Studenti su iznimno zahvalni zagrebačkim salezijancima, koji su se uključili u traženje smještaja za studente koji su prisiljeni unajmiti stanove, unatoč tome što su dobili mjesto u domu.

Riječ je naime o projektu "Kafarnaum", koji su pokrenuli studentski kapelandon Damir Stojić(župa Sveta Mati Slobode) i don Ivan Šibalić, župnik knežijske crkve Marije Pomoćnice, a kojim pozivaju stanovnike grada Zagreba da ustupe sobu ili krevet studentima, uz minimalnu naknadu, u periodu dok traje obnova domova. 

– Zasad se javilo njih stotinjak koji će ustupiti sobu ili krevet, a do početka rujna sigurno će se naći mjesta za 150 studenata – kaže don Šibalić, koji je zajedno sa don Stojićem do sada podjelio preko 5000 letaka.

Projekt su nazvali po mjestu Kafarnaum, u kojem je i Isus znao povremeno boraviti kod stanovnika koji bi ga primili u kuću.

Podsjetimo, Ugovor o obnovi studentskih naselja u Zagrebu, vrijedan 284.411.086,33 kune, potpisali su Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskoga centra u Zagrebu i Miljenko Zovko, direktor Projektgradnje d.o.o.. Ugovor je potpisan bez prethodne provedbe javnog natječaja, a supotpisao ga je i ministar Vedran Mornar.


R.H.