Župa Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu proslavila je svoj zlatni jubilej - pedeset godina postojanja.Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak, 8. lipnja, u 19 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Župljani su se od 30. svibnja za veliku proslavu pripremali devetnicom, molitvom krunice, svetim misama i klanjanjem pred Presvetim, a propovijedali su isusovci Stipo Balatinac, Stjepan Bešlić i Josip Jurak. Svečana trodnevnica započela je u utorak, 5. lipnja, a nakon mise maestro don Ivan Urlić održao je koncert na orguljama. U srijedu 6. lipnja misu je predvodio nekadašnji kapelan s Visoke don Hrvoje Dragun, a potom je koncert imao zbor „Scola cantorum“ pod vodstvom mo. Sare Dodig Baučić. Posljednjeg dana trodnevnice, u četvrtak 7. lipnja, misu u 19 sati služio je prošlogodišnji kapelan don Ivan Đonlić, a vjernici su uživali u koncertu zbora Sestara milosrdnica pod ravnanjem mo. Mirte Škopljanac Mačina.

U petak, u 19 sati, na samu svetkovinu, središnjoj svečanoj proslavi zlatnog jubileja, pedeset godina postojanja Župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, koju je predvodio mons. Marin Barišić u suslavlju župnika don Bože Plazibata i kapelana don Luke Stipanovića te nekolicine drugih svećenika, odazvali su se brojni ministranti, župljani i hodočasnici, napunivši cijelu crkvu i crkveno dvorište. A na svete mise u jutro u 8 sati i poslijepodne u 16. 30.sati, kada je bio blagoslov djece i trudnica pristizale su brojne obitelji, svih naraštaja.

Sve do 2009. godine kada je izgrađena nova crkva s pastoralnim centrom, župna crkva bila je smještena u jednoj kući. Povijesti župe i njenog razvoja, prisjetio se mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koji je posvetio novu crkvu. Našalio se, rekavši, kako stanovnici Visoke imaju ekvivalent prepoznatljivoj pariškoj Bazilici Presvetog Srca Isusova. Nadalje je istaknuo: „Sjećate se što je ovdje bilo prije pola stoljeća - polja, pokoja mala kućica i kapelica kao znak zahvalnosti za blagoslov što Gospodin daje urod na poljima. Onda se dogodilo da su se Splićani počeli širiti iz centra i da su novi stanovnici počeli silaziti iza Biokova, Mosora, Kozjaka. Ovdje ste se susretali i gradili domove i kuće. No, znali ste da nije to dovoljno za normalan život i odgoj djece, već ste tražili da se sagradi crkva u onim vremenima kakva su bila. Na Božić 1969. u župi je slavljena prva misa u staroj kući, te je povjerena isusovcima koji posebno štuju pobožnost Srca Isusova. Kamen temeljac smo na ovom mjestu blagoslovili 2004. godine i krenuli su radovi. Mnogi koji su se za to borili su prešli u vječnost, ali nada nije izgubljena, vjerovalo se da će se sagraditi crkva i to se dogodilo pet godina kasnije.“ - kazao je nadbiskup, zaključivši homiliju s porukom ljubavi, naglasivši kako je Bog ljubav.

Na kraju misnog slavlja, zahvalu svim pastoralnim djelatnicima, isusovcima za neumoran rad u izgradnji žive Crkve i ove od kamena, župljanima koji su tu uvijek kada je potrebno, i sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga koje pomažu u župnom pastoralu, izrekao je župnik don Božo Plazibat. „U našem pastoralnom centru danas imamo Dom zdravlja, pedijatriju, opću praksu i stomatologa, što je kompatibilno s duhovnim zdravljem. Crkva je smještena uz školu te je centar same Visoke. Nabavili smo orgulje, instalirali nova zvona, imamo nekoliko župnih zborova, dječji broji 80 djevojčica. Prostor nam daje mogućnost da održavamo kateheze, na nedjeljnim misama se izmijeni više od 60 ministranata. Godišnje blagoslovimo oko dvije tisuće obitelji i naše četiri nedjeljne mise su uvijek pune. Želja nam je da sada kada imamo “kamenu“ crkvu, još više gradimo onu duhovnu.“ - istaknuo je župnik, koji je prije osam godina naslijedio oce isusovce. 

Na proslavi 50. -godišnjice župe Visoka bili su nazočni i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika, te Ivan Iko Bikić, predsjednik Vijeća gradskog kotara Visoka.

D.Z.S.