Papa Franjo je u prigodi međunarodnog simpozija na temu „Prema 'zelenijoj' Africi. Očuvanje planeta i zaštita njegovog naroda" ("Toward a Greener Attica: Preserving the Planet and Protecting its People"), koji se ovih dana održava u Ateni, uputio poruku ekumenskom patrijarhu Bartolomeju, javlja Hrvatski program Radio Vatikana. U poruci je izrazio svoju bol i pogođenost što je Sredozemno more postalo groblje za muškarce, žene i djecu, koji su uglavnom htjeli pobjeći od nehumanih uvjeta koji su vladali u njihovim domovinama.


Upućujući na vezu između klimatskih promjena i migracija, Sveti Otac izrazio je zabrinutost zbog rastućeg egzodusa klimatskih migranata i okolišnih izbjeglica. Usmjeravajući zatim pažnju na svoju encikliku Laudato si', napomenuo je kako se društvo treba pitati kakav svijet želi ostaviti budućim generacijama. Imajući na umu ekološku krizu s kojom se suočavamo, pozvao je na ozbiljni ispit savjesti.

Briga o stvorenom svijetu, promatranom kao zajednički dar, a ne kao privatni posjed, uvijek podrazumijeva priznavanje i poštovanje prava svake osobe i svakog naroda, upozorio je papa Franjo i dodao: Ekološka kriza koja sad pogađa čovječanstvo u konačnici je ukorijenjena u ljudskom srcu koje nastoji kontrolirati i iskoristiti ograničene resurse našeg planeta, dok ignorira ranjive članove ljudske obitelji.

Papa je potom uputio na prošlogodišnju poruku za Svjetski dan brige o stvorenom svijetu, koju su potpisali on i patrijarh Bartolomej, a u kojoj su istaknuli da hitni poziv i izazov brige o stvorenome predstavlja poticaj čitavom čovječanstvu da radi za održivi i cjeloviti razvoj.

Dužnost brige o stvorenom svijetu izazov je za sve ljude dobre volje i poziva kršćane da priznaju duhovne korijene ekološke krize te da surađuju kako bi ponudili jednoznačan odgovor, napisao je Sveti Otac i nastavio: Svjetski dan brige o stvorenom svijetu korak je u tome smjeru jer očituje našu zajedničku brigu i težnju da surađujemo kako bismo se suočili s tim osjetljivim pitanjem. Papa Franjo je na kraju izrazio nadu da će katolici i pravoslavni, zajedno s vjernicima drugih kršćanskih zajednica i svim ljudima dobre volje, djelatno surađivati u mjesnim kontekstima kako bi se brinuli o stvorenome te zajedno radili na održivom i cjelovitom razvoju.

 

M.M.