Od 11.-13. svibnja, u organizaciji Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Omiš priređeno je dvadeset i treće hodočašće „Put molitve za hrvatske mučenike“.

U petak, 11. svibnja, hodočasnici iz Omiša, Dugog Rata, Krila Jesenica, Imotskog i Splita hodočastili su na Plitvice na mjesto pogibelji hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, gdje su vijenac položili Jozo i Ivana Tomasović, svijeću je zapalila Marija Laptoš. Potom su u obnovljenoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju (koju su četnici porušili dvaput, prvi put u Drugom svjetskom ratu,drugi put uu Domovinsko obrambenom ratu, a prije toga su je porušili i Turci) sudjelovali na misnom slavlju za žrtve Domovinskog rata, Križnoga puta i sve hrvatske mučenike kroz stoljeća, koje je predvodio mons. Mile Pecić, župnik u Slunju i položili vijenac na mjestu pogibelji dvojice hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu gdje je bio i 2000. godine postavljen spomenik Juri Francetiću, koji je maknut 2004. godine. Vijenac su položili Ante i Lenka Tafra a svijeće zapalili Ivo i Vesna Poljak.

Nakon toga su hodočasnici pohodili prvi put i Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, gdje ih je dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, koji im je izrazio dobrodošlicu te istaknuo važne povijesne činjenice o nastanku Svetišta i štovanju zaštitnika Hrvatske, nakon kratke pobožnosti svetom Josipu i blagoslova, hodočasnici su nastavili svoje hodočašće u Varaždin, gdje im se u „Putu molitve“ pridružila i s. Klaudija Djuran, uršulinka, koja im je s posebnom zauzetošću govorila o crkvenom i duhovnom blagu najvećeg i najstarijeg uršulinskog samostana u Hrvatskoj te o redovničkom životu i vjeri Službenice Božje Majke Klaudije Boellein, za koju se provodi postupak proglašenja blaženom.

U subotu, 12. svibnja, hodočasnici su sudjelovali u euharistijskom slavlju na Bleiburškoj poljani, koje je predvodio predsjednik HBK i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić. Vijenac je na Bleiburškoj poljani položio Ante Klarić, preživjeli sudionik Križnog puta i nekolicina članova Udruge HD Omiš (Tomo Raos, Lenka i Ante Tafra, Andrija Livajić i drugi), Anka i Jure Džaja zapalili su svijeću, a na groblju Unter-Loibachu gdje majka Hrvatica tuguje i plače također su položili vijenac i zapalili svijeću. Zatim su pohodili Tezno kraj Maribora, gdje je ing. Jerko Roglić položio vijenac za mučenike ubijene u Teznu i Hudoj jami, a svijeće zapalile Ivanka Lozina i Ana Ivanišević, te su se preko Trakošćana spustili u Macelj i Lepoglavu.

U nedjelju, 13. svibnja pohodili su u Lepoglavu, u pavlinski samostan, gdje im je dobrodošlicu zaželio mons. Andrija Kišiček, župnik župe Bezgrešnog Začeća BDM i dekan Bednjanskog dekanata, a potom su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio župni vikar vlč. Branko Horvat, koji im je nakon svete mise, posebno nadahnut, govorio o povijesti pavlinskog samostana, o zatočeništvu i tamnovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru, kao i o političkim i gospodarskim prilikama kroz stoljeća, a posebno o umjetnosti gotike i baroka…

Potom su hodočasnici hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj te u Zagreb na Mirogoj gdje su pohodili groblje hrvatskih branitelja i spomenik bleiburškim žrtvama, položile vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, gdje su vijenac položili Tonka i Bože Galić, a svijeću zapalila Marija Tomić, na grobu pok. Šuška Gojka, prvog ministra obrane RH, vijenac je položio Josip Kuštra, a svijeću je zapalio Porin Schraiber, na grob Bruna Bušića vijenac je položio Mijo Katavić a svijeću zapalila Ružica Njegovan. Na grobu Zvonka Bušića, vijenac je položio Jozo Tičinović a svijeću zapalila Dragica Zeljko Selak, koja je predvodila i animirala hodočasnike, uz organizatora i predsjednika Udruge Antu Klarića, sudionika Križnog puta, koji se našao 1945. u koloni smrti kao trinaestogodišnji dječak. Među hodočasnicima bili su i članovi Udruge HDV 45-95. iz Splita te brojni članovi obitelji nastradalih i nestalih na križnom putu (Mirjana Barišić, Neda Burić, Porin Schrajber, Marija Laptoš, Jure Džaja, Jozo Tomasović, Tomo Raos, Jozo Tičinović, Jerko Roglić, načelnik Dugog Rata, Andrija Livajić, Josip Kuštra, Luka Bućan, Ivan Tomas, Joza Premužić, Ružica Drlje, Stipe Bravić, Marina Cotić, Ljubica Beović, Marina Cotić, Marija Tomić, kći poznatog hrvatskog pjesnika Branka Klarića koji je ubijen na križnom putu... i drugi hodočasnici, hrvatski branitelji...

S. Z.