U vrijeme kada svi govore i miješaju se, ali nisu svi spremni slušati i promišljati, uloga je profesionalnih informacija potrebna više nego ikad – napisao je papa Franjo u poruci koja je 12. svibnja objavljena na stranici talijanskih dnevnih novina La Stampa.


Danas su sredstva društvenog priopćavanja opće raširena sredstva koja ljudima na raspolaganje daju velike mogućnosti. No, upravo to umnažanje ponudā informacija i mrežnih internet stranica, čini još važnijom ulogu stručnih novinara i kvalitetnog novinarstva – napomenuo je Sveti Otac a prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

Potrebno je novinarstvo koje ne poštuje samo pravila profesionalne etike nastojeći dati istinitu vijest, nego koje također zna u teškoj situaciji u kojoj živimo predložiti dobru vijest temeljito proučenu o kojoj se već raspravljalo i koja uvijek poštuje dostojanstvo osobe – istaknuo je Papa i nastavio – Potrebno nam je izvještavanje koje ne pada u neplodne suprotnosti, u površnost i u brbljanje. Izvještavanje koje se ne zadovoljava samo opisivanjem onoga što je već u središtu pozornosti, koje ne zaboravlja teške situacije o kojima nitko ne govori, i koje se ne umara osjetljivo i ponizno govoriti o životima ljudi posebno pazeći na nezaštićene, posljednje, odbačene i one koji nemaju moć.

Trebamo vijesti koje su u stanju govoriti o složenoj stvarnosti u kojoj živimo, a da ne upadaju u jednostavne obrasce i propagandu – napisao je Sveti Otac i zaključio – Dnevnim novinama La Stampa koje obnavljaju svoj vanjski izgled i Vatican Insideru, mrežnoj stranici La Stampe, koja je posvećena vjerskim vijestima, želim da svojim čitateljima uvijek nude dobre i istinite informacije..

 

M.M