Prigodom 60. obljetnice Hrvatske katoličke misije misu zahvalnicu u nedjelju 6. svibnja u katedralnoj crkvi St. Eberhard predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s katedralnim kanonikom Paulom Hildebrandom, dekanom i katedralnim župnikom Christianom Hermesom, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, voditeljem HKZ-a Stuttgart-Centar fra Zvonkom Tolićem, ravnateljem za Hrvatsku inozemnu pastvu dr. Tomislavom Markićem, voditeljem Hrvatskog dušobrižničkog ureda za Njemačku Ivicom Komadinom, fra Marinkom Vukomanom, fra Nediljkom Brečićem i drugim svećenicima hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj te Katoličke Crkve u Hrvata.


Prije početka misnog slavlja uime domaćina nazočnima se obratio voditelj HKM-a Stuttgart-Centar fra Zvonko Tolić, radostan što misija stara 60. godina, a još uvijek i iznova mlada, slavi svoj jubilej, svoju svetkovinu duha, svoga života i rada u gradu Stuttgartu i mjesnoj Crkvi.
U homiliji kardinal je rekao da se rado sjeća susreta sa HKM Stuttgart kada je proslavljena pedeseta obljetnica, pola stoljeća djelovanja te misije. „Tada sam spomenuo i ovo: da mi slavimo zapravo 50 godina redovitog održavanja mise na hrvatskom jeziku, redovitog okupljanja na misi i da je upravo misa ona koja nas je sačuvala, koja nas je spasila", rekao je kardinal. Govoreći o 60. obljetnici misije, kardinal je rekao: „Mi zahvaljujemo Bogu za dar što nam je omogućio da se tijekom 60 godina ovdje okupljamo kao Njegovi. To nije uvijek bilo lako. Trebalo je nekad i žrtvu podnositi, nekad nas je susret ispunio, nekad nas je susret ovdje ostavio pred pitanjem, ali je sve to Božji dar. Ova obljetnica je zahvala za taj dar, ona je i poziv da prihvatimo zadatak koji Bog stavlja pred nas".

Govoreći kako je misija posebno povezana s našim blaženikom, kardinalom Alojzijem Stepincem, kardinal je istaknuo: „On je upravo taj dar Crkvi, a na poseban način dar hrvatskom narodu. I u domovini i u inozemstvu, i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, on je naš dar. Dar zbog toga što je mogao javno reći: Moja je savjest mirna. Kad je on postao najveći? On je rastao kroz čitavo zvanje, ali najplodniji je postao upravo onda kad je bio u zatočeništvu. Onda je djelovao i svijetlio i nije stao ni poslije smrti. On okuplja one koji žele Boga slijediti i pokazuje nam primjer. Dovoljno je doći u zagrebačku katedralu tijekom tjedna, bilo koji sat, uvijek netko tamo ili kleči ili sjedi ili razmatra ili moli ili traži zagovor. Njegove obljetnice: 20. obljetnica beatifikacije i 120. obljetnica rođenja poklapaju se s ovom obljetnicom. Bog piše svojim crtama. Trebamo imati pouzdanja u Boga".

Govoreći o ljubavi kao daru, ali i zadaći, kardinal je poručio: „Ova misija sažimlje povijest posljednjih desetljeća hrvatskoga naroda. Trebamo biti zahvalni za dar. Kad su prvi dolazili, željeli su hrvatsku državu. Danas je to drugačije, imamo je. Jesmo li potpuno zadovoljni? Željeli bismo iz dana u dan da bude bolja, ali imamo i nade i trebamo ulagati svoje snage. Vi ste ovdje u drugoj domovini, vi ste, kao što se dramskom predstavom u sklopu proslave željelo pokazati, ljudi s dvije domovine, i njemačkom i hrvatskom, i to je bogatstvo. Neka i to bude znak razmjene darova! Ova Crkva i ovaj narod je vama puno toga dao, ali budite svjesni da ste i vi i ovom narodu i ovoj Crkvi puno toga dali. To je nova razmjena darova. Je li moguća i na nekom širem području i institucionalnijem između Hrvatske i Njemačke, o tome bi drugi mogli više govoriti".

Kardinal se posebno obratio roditeljima, rekavši: „Dragi roditelji, rado prenosite svojoj djeci baštinu koju ste primili, neka vaša djeca koja ovdje rastu u isto vrijeme budu svjesna da postoji Hrvatska i da je to zemlja njihova podrijetla. Tko zna što će sutra biti u ovim globalnim promjenama, tko će i gdje i kako nalaziti posao? Zato budimo otvoreni i za poznavanje baštine svoje povijesti, a osobito za učenje svoga hrvatskoga jezika. Jučer sam rekao: Vjerni Bogu, rodu i obitelji! Obitelj je danas u velikom izazovu posvuda, po čitavom svijetu. Imajmo vremena za obitelj! Osobito roditelji: Imajmo vremena za svoju djecu! Čuvajmo obitelj, čuvajmo bračnu vjernost! Naš hrvatski narod karakterizira i to da rado održavamo i rodbinske veze. To je snaga, stoga budimo jedni drugima blizu, a osobito onima koji su nam blizi po vjeri i po rodu. Vjerni Bogu, rodu i obitelji!".

Pred kraj misnog slavlja uime biskupa Gebharda Fürsta i biskupije Rottenburg-Stuttgart pozdrave i čestitke prenio je katedralni kanonik Hildebrand te zahvalio hrvatskim katoličkim vjernicima na njihovu svestranu svjedočanstvu vjere.

Dekan i katedralni župnik Hermes je uz svoje čestitke i zahvale istaknuo pozitivne osobine hrvatskih vjernika i pozvao Hrvate na veći vjernički i politički angažman u svojim vjerskim i mjesnim zajednicama te da kao ravnopravni članovi preuzmu odgovornost u njemačkom društvu, tamošnjoj Crkvi i Biskupiji.

Uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja nazočnima se obratio provincijal Kodžoman i zahvalio svim svećenicima, redovnicama i redovnicama koji su kroz desetljeća podizali misiju u Stuttgartu, a posebnu zahvalu uputio je biskupiji Rottenburg-Stuttgart za potporu koju je dala i daje, da Hrvati svoju vjeru na svom jeziku mogu živjeti, a uz nju i Upravi grada Stuttgarta koji su Hrvate s otvorenim srcem i raširenih ruku primili.

Prije završnog blagoslova fra Zvonko je za uspomenu kardinalu, a zatim i ostalim svećenicima uzvanicima darovao prigodom obljetnice tiskanu monografiju „U srcu Stuttgarta" koju kao autor potpisuje.

Kardinal je zahvalio za dar i odao priznanje za trud koji je fra Zvonko uložio u knjigu. „Ova knjiga je spomen, a mi trebamo obnavljati spomene. Jer onaj koji se ne sjeća prošlosti, nema niti budućnosti. Ovo je knjiga spomen na ono što je bilo, a koja nas obvezuje i dalje pisati", istaknuo je kardinal uz priznanje i HKM Stuttgart za sve ono što čini za Crkvu u Hrvata i priznanje biskupiji Rottenburg-Stuttgart za suradnju sa zagrebačkim Caritasom te fra Zvonku uručio Medalju sv. Ivana Pavla II., pape.

Na kraju misnoga slavlja fra Zvonko je zahvalio prvenstveno kardinalu Bozaniću, ali i svima onima koji su sudjelovali u slavlju kao i onima koji su pomogli pri proslavi obljetnice, posebice Organizacijskom odboru na čelu s Antom Prusinom. S proslave svoje 60. obljetnice HKM Stuttgart uputila je dar za izgradnju Doma za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi u sklopu projekta „Da život imaju".

 

M.M.