Pravda se mora postići nasuprot takvom svetogrđu, zatražila je biskupija Santiago de Maria u Salvadoru, nakon ubojstva svećenika Waltera Osmira Vasqueza koje se dogodilo na Veliki četvrtak. U priopćenju biskupija je osudila nasilje svake vrste, osobito u Velikom tjednu, te podsjetila da je o. Walter Osmir Vasquez samo nekoliko sati prije ubojstva slavio sedmu obljetnicu svećeničkog ređenja.


Zahtjev za razjašnjenje okolnosti uputila je i nadbiskupija San Salvador koja je izrazila svoju solidarnost s biskupijom Santiago de Maria. O. Walter rođen je 1987. godine, zaređen je za svećenika 2010. godine. Tijekom Velikog tjedna bio je poslan slaviti Sveto trodnevlje u svoj rodni grad Lolotique.

Na Veliki četvrtak navečer, nakon što je služio misu i uputio se na drugo slavlje, svećenika je presrela skupina naoružanih ljudi, opljačkala ga i ubila, posvjedočile su tri osobe koje su ga pratile. Motiv ubojstva još je nepoznat, a mjesne vlasti sumnjaju da su ubojstvo počinile kriminalne bande koje vladaju periferijama Salvadora. Po stopi od šezdeset ubojstava na sto tisuća stanovnika, to je najopasnija zemlja na svijetu. Takozvane bande maras nazivaju „mafijom siromašnih", jer djeluju na najzapuštenijim područjima, iznuđuju novac od malih poduzeća i pod kontrolom su meksičkih kartela.

Svećenici koji služe na tom području jedina su potpora stanovništvu. Njima se obraćaju oni koji ne mogu bandama platiti tražene iznose, zatim majke mladića članova bande ili mladi koji odbijaju ući u bandu. Istok zemlje, gdje je djelovao o. Walter, najopasniji je upravo zbog tih bandi, a djelovanje svećenika u korist najslabijih smeta kriminalnim skupinama, prenosi Radio Vatikan.

 

M.M.