Na početku korizme u svom nedjeljnom nagovoru papa Franjo, obraćajući se unatoč kišovitom vremenu mnoštvu okupljenih hodočasnika na Trgu sv. Petra, usredotočio je svoje misli na odlomak današnjega evanđelja u kojem evanđelist Marko govori o napasti, obraćenju i Radosnoj vijesti.


Isus je otišao u pustinju da pripravi svoje poslanje u svijetu. Njemu nije potrebno obraćenje, ali kao čovjek mora i on proći kroz iskušenja kako bi nam dao milost da mi pobjedimo napasti. Priprava se sastoji – kaže Papa – u borbi protiv duha zla. I zato je korizma vrijeme duhovne borbe. Pozvani smo se suočiti s đavlom molitvom kako bismo bili uz Božju pomoć u stanju svladati ga u našem svakidašnjem život. Zlo je nažalost na djelu u nama i oko nas, gdje dolazi do nasilja, prezira drugih, zatvaranja, ratova i nepravdi. Nakon napastovanja u pustinji Isus počinje naviještati Evanđelje, koje traži od čovjeka obraćenje i vjeru – istaknuo je Papa te primjetio kako nam je u životu uvijek potrebno obraćenje. Da bismo mogli suzbijati zlo koje nas vodi, obećavajući lažne vrednote, počevši od sebičnosti, izvan puta, potrebna je odvažnost. Korizma je vrijeme pokore, ali to ne znači vrijeme žalosti – primjetio je nadalje Papa i obrazložio kako se tu radi o radosnim i ozbiljnim obvezama kako bismo sa sebe skinuli sebičnost, starog čovjeka te se obnovili po milosti krštenja. Samo Bog nas može usrećiti. Nema smisla tražiti sreću negdje drugdje: u bogastvu, uživanju, moći ili karijeri. Kraljevstvo je Božje ostvarenje svih naših najdubljih i istinskih čežnji, jer u njemu u isto vrijeme nalazimo spasenje i slavu Božju. Na početku korizme smo pozvani – kaže Papa – ozbiljno započeti hod prema Uskrsu kako bismo sve više prihvatilimilost Božju, koja pretvara svijet u kraljevstvo pravde, mir i bratstva.

Papa Franjo obratio se posebno zatvorenicma, ohrabrujući ih da ovo vrijeme korizme iskoriste pod pogledom milosrdnog Gospodina kao priliku za pomirenje i obnovu vlastitoga života te i njih zamolio da se mole za njega i njegove suradnike, koji večeras s njime odlaze na duhovne vježbe u Arriciu, tridesetak kilometara južno od Rima. Spomenuo je kako će od 19. do 24. ožujka stići u Rim oko tristotinjak mladih, koji će sudjelovati u pripravi biskupske sinode o mladima. Žarko želim da svi mladi budu protagonisti u pripravi ovog važnog događaja, sudjelujući on line u raznim jezičnim skupinama. Prilozima s mrežnih skupina pridružit će se susretu u Rimu, rekao je Papa.

 

M.M.