Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je na Dušni dan 2. studenoga u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu vojni biskup u RH Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima. 


Biskup Bogdan u propovijedi je rekao da spomendan na vjerne mrtve nije komemoracija prožeta žalošću već je to dan sjećanja ispunjen nadom u ponovni susret. Istaknuo je kako život bez vremenskih okvira i ograničenja jest najdublja težnja što je nosi ljudsko biće. Biskup je istaknuo da „obilježavajući spomen na vjerne mrtve u molitvama se sjećamo naših branitelja koji nisu više s nama", dodavši kako i „danas živi uspomena na njih i na taj način su oni dalje prisutni među nama i danas vole svoju domovinu".

„Želimo da se njihova ljubav i žrtva u obrani i izgradnji samostalne države Hrvatske ugradi u sve školske programe kako bi naša mladež odrastala u ispravnim spoznajama i stavovima u ljubavi prema svome domu i prema svojoj domovini", poručio je biskup Bogdan. 

Mnogi hrvatski branitelji koji su odlazili u obranu domovine znali su da se neće ni vratiti. Darovali su svoj život. Oni žive u nebu i nisu nas zaboravili, rekao je. Biskup Bogdan je u tome svjetlu citirao zapis pisma majci sa spomenika braniteljima u Zaboku: „Nisam te zaboravio iako se nisam vratio…" Žrtva hrvatskih branitelja omogućila je život nama koji danas živimo u Hrvatskoj, rekao je biskup. 

Misno slavlje pjevanjem je animirala Klapa HRM-a sv. Juraj uz orguljašku pratnju Ivana Bosnara. 

Nakon mise položili su vijence i zapaljene svijeće kod Pieta ispred crkve izaslanstva: iz MORH-a i GSOSRH-a na čelu s državnim tajnikom Tomislavom Ivićem i načelnikom GSOS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, iz Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnicom ministra Nevenkom Benić, iz Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s glavnom tajnicom Sandom Žimić Petrinjak, nakon čega je biskup Bogdan izmolio molitvu za pokojne. 

 

M.M.