Povodom stogodišnjice Marijina ukazanja u Fatimi u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Veloj crikvi/Assunti) u nedjelju 18. lipnja otvorena je izložba fotografija vjeroučitelja Miroslava Radića „Prozor nade". Prigodnu riječ uputio je župnik mons. Sanjin Francetić i autor Radić.

Izloženo je 28 umjetničko-dokumentarnih fotografija većeg formata koje gledateljima prikazuju bitne sadržaje jednog od najvećih marijanskih svetišta na svijetu. To je prva izložba u prostoru crkve, ali ne i posljednja jer je autor najavio još nekoliko izložbi iz marijanskih i drugih svetišta u koje je već hodočastio, rečeno je na otvorenju.

Gospa se u Fatimi ukazala prije stotinu godina djeci, pastirima: Luciji, Jacinti i Franji. Činila je to šest puta tijekom šest mjeseci, svaki put 13-og dana u mjesecu, od svibnja do listopada 1917. godine. Gospinu ukazanju prethodilo je 1916. godine tri puta ukazanje Anđela mira, rekao je Radić.

„Kada sam nakon večernje procesije sa svijećama sjeo ispod tvoga kipa, gledao sam prostor na kojem se nebrojeno mnoštvo vjernika okuplja dolazeći u grupama, procesijama ili pojedinačno tražeći tvoju zaštitu, pomoć i zagovor. Mnogi na koljenima s vrha Svetišta dolaze do tvoga kipa i obilaze oko njega. Ja sam taj put prolazio u mislima zajedno s onima koji su crvenih ili krvavih koljena s krunicom u ruci išli dalje podnoseći tu žrtvu namijenjenu za svoje i potrebe bližnjih", naveo je autor u tekstu koji prati izložbu.

Želim ovim fotografijama zahvaliti Bogu što sam mogao biti u ovoj duhovnoj oazi, dati svoj mali doprinos proslavi 100. obljetnice Marijinih ukazanja u Fatimi i potaknuti vas koji tamo još niste hodočastili da to svakako učinite jer ćete se iz Fatime vratiti duhovno i kulturno obogaćeni, ispunjeni nadom i ljubavlju Gospe Fatimske, poručio je autor izložbe. „Marija je u Fatimi vidjeoce pozvala da mole krunicu i šire pobožnost Presvetom Srcu Marijinu, a preko vidjelaca poziva i nas. Odazovimo se! Papa Benedikt XVI. je Fatimu nazvao 'Prozor nade' za cijeli svijet. Neka ova izložba fotografija bude otvaranje tog prozora u srcima svih vas koji ćete je razgledati."

Radić je zahvalio župniku na suradnji, kao i Nikoli Kurtiju koji je pomogao u realizaciji izložbe. Događaj je organiziralo Akademsko katoličko društvo „Jeronim", a izložba se može pogledati u vremenu od 8 do 12 te od 17 do 19 sati.

 

M.M.