Gospićko-senjski biskup Mile Bogović održao je u utorak 25. kolovoza konferenciju za novinare u ordinarijatu u Gospiću povodom proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini u subotu 29. kolovoza. Konferenciju je vodio kancelar mr. vlč. Marinko Miličević a uz biskupa novinarima se obratio i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mons. mr. Tomislav Rogić.


Posebnost ovogodišnje proslave Dana hrvatskih mučenika je deseta obljetnica otkako je kardinal Josip Bozanić položio kamen temeljac za početak gradnje Crkve hrvatskih mučenika, a taj je kamen blagoslovio papa Ivana Pavao II. godine 2003. na riječkoj Delti. Druga posebnost ovogodišnje proslave je završetak oltarnog reljefa pod simboličkim nazivom "Slava hrvatskih mučenika", djelo kipara Kuzme Kovačića, istaknuo je biskup Bogović, dodavši da će prvi puta on sam predvoditi misno slavlje kao krunu završetka puta gradnje tog svetišta na čelu čije ideje i gradnje je bio.

Zatim je predstavio Kalendar hrvatskih mučenika za 2016. godinu, koji je posvećen reljefu "Slave hrvatskih mučenika". Likovni urednik je mr. Marinko Miličević a autor tekstova biskup Bogović. Biskup je zatim predstavio novi, 11. broj "Hrvatske vjernosti", glasila za hrvatski martirologij, koji prati nekoliko značajnih jubileja kao i aktivnosti vezanih za hrvatski martirologij.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić upoznao je novinare s programom trodnevnice koju će voditi fra Miljenko Stojić kao i središnjim misnim slavljem. Na kraju je preko prezentacije podsjetio na složenost izrade i postavljanja oltarnog reljefa "Slava hrvatskih mučenika" kao i skorom izradom orgulja.

 

M.B.