Arhiva članaka HRsvijet.net

Kome na hrvatskoj obali Jadrana, u jeku izgradnje suvremenih vjetroelektrana,  trebaju termoelektrane na ugljen dvojba je na koju se u Hrvatskoj pokušava naći odgovor još od Josipović-Čačić-Linićevih nakana za izgradnjom termoelektrane Plomina3.


Pitanje koje je svojevremeno otvoreno postavila i tadašnja SDP-ova ministrica  Mirela Holly ovih je dana aktualizirao i mladi gradonačelnik Metkovića Božidar Petrov, koji  se snažno suprotstavio izgradnji termoelektrane u dolini Neretve, koja je ionako već iznimno ugrožena nakanom izgradnje spornog projekta Novi horizonti u istočnom djelu Hercegovine.

>>Božo Petrov oštro protiv gradnje termoelektrane na području doline Neretve

Prema tvrdnjama dobro obavještenih izvora bliskih Vladi, čitav projekt strateških investicija u energetici vode ministri koji su u vladu ušli u kvoti predsjednika Josipovića i tadašnjeg predsjednika HNS-a Radimira Čačića. Riječ je o projektima određenih  investitorskih kuća sa sjedištima u Londonu i Švicarskoj, koje prioritetno vode računa o svojim osobnim interesima i interesima svojih nalogodavaca.

-Uporedo sa investicijom dogovara se i pitanje opskrbe strateškom sirovinom na najmanje deset godina, što u pravilu nekoliko puta premašuje vrijednost same investicije – naveo je naš izvor.

Vanja Špiljak opslužuje hrvatsko gospodarstvo kolumbijskim ugljenom

Tragom te informacije dali smo se u potragu za dobavljačima strateških sirovina i došli do podatka da je glavni dobavljač ugljena za hrvatsko tržište kolumbijska tvrtka Carbones de Carrejon iz Bogote, koja samo za potrebe hrvatske Elektroprivrede godišnje uvozi dva milijuna tona ugljena.

Međutim, kako to dosta često biva u poslovima trgovine na međunarodnom planu, kolumbijska tvrtka nije izravni uvoznik u Hrvatsku. U ovom poslu posrednički posao obavljaju dvije tvrtke sa sjedištem u Zürichu  – i to Glencore-Švicarska i Mitan Handels u vlasništvu Vanje Špiljaka.

>>Vanja Špiljak, sin Mike Špiljaka, balkanski kralj nafte s vilom na jezeru u Švicarskoj

Upravo to posredništvo sina Mike Špiljaka u poslovnim posredovanjima između  poslovnih subjekata na južnoameričkom kontinentu i državnih tvrtki u Hrvatskoj, alarmirala je međunarodne istražiteljske institucije koje se bave svim oblicima trgovine s Kolumbijom, uključujući i trgovinu ugljem, koja bi trebala biti znatno pojačana u slučaju gradnje termoelektrane u Pločama.

Poznavatelji ove problematike ističu da postoji puno poveznica koje ukazuju da zanimanja za investicijsko ulaganje u termo elektranu Ploče nedvojbeno vodi do londonskog investicijskog kruga u kome značajnu ulogu imaju upravo Vanja Špiljak i Goran Štrok, dvojac iznimno blizak aktualnom ministru financija Slavku Liniću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviču.

Zanimljivo je da i iza gradnje energetskog projekta Gornji horizonti u istočnoj Hercegovini stoje isti krugovi.

>>Dr. Mario Šiljeg: Dolini Neretve prijeti najveći ekocid na Mediteranu

Jedina razlika je u tome što projekt za koji ekolozi upozoravaju kao iznimno ekološki opasan po život u dolini Neretve ne provodi  Špiljak, nego Vuk Hamović, sin partizanskog generala Rade Hamovića i vodeći opskrbljivač električnom energijom državnih elektroprivreda, sustava operatora i gospodarskih subjekata u 20 zemalja srednje i jugo-istočne Evrope, zemalja Baltika i Turske.

Hoće li Vlada preživjeti i ovu aferu?

Sudeći prema informacijama iz krugova bliskih vladi, cijela bi ova situacija mogla dodatno otežati odnose unutar same vlade. Prosuđujući  cijelu ovu situaciju, naši sugovornici ukazuju kako će ostaci Čačićevog energetskog lobija u vladi, uz potporu Slavka Linića i ostalih ministara iz kvote aktualnog predsjednika Ive Josipovića, uključujući i IDS-ovog ministra turizma Darija Lorencina, pokušati stvoriti povoljne preduvjete za realiziranje ove Špiljakove  investicije. U podupiratelje najnovije Špiljak-Štrokove-investicije dobro obavješteni izvori pridodaju i aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čiji najbliži suradnici također održavaju iznimno bliske odnose s londonsko-švicarskim investicijskim krugom čiji je jedan od sinonima upravo Vanja Špiljak.

>>Tajni dogovor protiv Zorana Milanovića: Josipović predsjednik, Leko na čelu SDP-a, Milan Bandić premijer

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i skupina ministara iz njegove kvote, zajedno s Vesnom Pusić,  svakako će u novom slučaju Špiljak biti oprezniji jer se – kako doznajemo – pribojavaju istražitelja trgovačkih kanala koji povezuju Europu s Kolumbijom.

Značajnu potporu Milanovićevom krugu svakako može dati i novi državni odvjetnik  Cvitan. Pogotovo ukoliko međunarodni istražitelji, koji su se u predmetima međunarodnih krakova korupcije koji vode  prema Hrvatskoj znatnije umiješali nakon ulaska Hrvatske u EU, na svoje hrvatske kolege spuste do sada prikupljene materijale  o spornim poslovnim transkacijama.

Neki od sugovornika zlurado najavljuju kako bi ovo pitanje, poput slučaja novinara Gorana Malića i njegovih optužbi na račun aktualnog predsjednika, moglo biti proglašeno pitanjem nacionalne sigurnosti i skinuto s dnevnog reda. Do predsjedničkih izbora, naravno…!

Na koncu - hoće li ovako unosno planirani poslovi biti od koristi samo predsjedniku Josipoviću u potpori njegove najnovije kampanje, ili ne samo njemu?

 

M. Zdunić