U prigodi obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović primio je (29.4.2020.) vojne i policijske zapovjednike iz VRO „Bljesak“.

Kako smo vidjeli, većina se odazvala, a neki i nisu poput generala Željka Sačića, kojeg su također uljudno pozvali, a on se još ljepše zahvalio, jer ne želi i u ovakvoj prigodi biti u društvu čovjeka koji ne priznaje legitimne vojne postrojbe (HOS), koji se nije ispričao što je rekao nakon komemoracije u Jasenovcu da su se dragovoljci i Junaci Domovinskog rata – HOS-ovci – borili za NDH, i da spomen ploču na kojoj su 11 imena stradalih velikana treba „negdje baciti“.

O akciji „Bljesak“ kazao je da je „izvedena besprijekorno u vojno-operativnom i izvedbenom smislu, kao i u smislu poštivanja svih onih potrebnih i dobrih normi međunarodnog prava“.

Sve je to istina i sve je to točno.

Nu, ovoga puta nije bilo riječi o onima koji su se borili u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu i “za NDH“.

Očekivali smo prije svega od predstavnika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) da će, ako ništa drugo, a ono barem „podučiti“ vrhovnog zapovjednika o povijesti Domovinskoga rata, da će iskoristiti i ovu prigodu da mu kažu kako se u vrijeme stvaranja hrvatske države nije pitalo iz koje si političke stranke, jesi zdrav, imaš li oružje, zašto nosiš patike i tome slično, već hoćeš li braniti Domovinu od srpske i ine agresije, kao što su to uradili i oni koje se danas pod svaku cijenu želi marginalizirati i baciti pod tepih, samo zato što su u vrijeme najžešćeg obrambenog (!) rata nosili oznaku „Za dom spremni“. Bilo bi im „bolje“ da su očito nosili oznaku „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ i na kapama imali crvenu zvijezdu petokraku, kao ratni zločinac Veselin Šljivančanin, kad je pobjedonosno ušao u razoreni Vukovar, jer Šljivančanina, Miloševića i slične nitko javno ne proziva, za razliku od HOS-ovaca, koji su cijeli rat prošli, s velikim ljudskim gubicima, ali i bez ijednog ratnog zločina…

I na ovom primanju, naravno, prema pisanju medija, nije rečeno protiv koga smo se borili, već samo da je to bila „vrhunska vojnička i policijska operacija“. Trebalo je također istaknuti da je ostvarena pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana (čiju bistu je Milanović „expresno“ izbacio iz predsjedničkih dvora.).

U ime vojnih sudionika obratio se general zbora u mirovini i bivši političar Pavao Miljavac, inače predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, a u ime sudionika policije gospodina Zdravko Janić.

Čvrsto vjerujemo da ako već tu nismo čuli, da ćemo čuti u Okučanima, na središnjem obilježavanju Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ protiv koga smo se mi to borili i tko je tada bio na čelu hrvatske vojske i policije.

Mladen Pavković