Izvođenje hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ tijekom inauguracije Zorana Milanovića za predsjednik RH u interpretaciji Josipe Lisac, inače jedne od najboljih i najpoznatijih hrvatskih glazbenih diva, bilo je jadno i žalosno. Takvu interpretaciju još nikada nismo čuli.

Bila je to neka druga, nama neuobičajena himna, pjesma u kojoj se Josipa Lisac naprosto narugala Hrvatima, a poglavito onima koji su stvarali i utkali živote u slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Bolje da smo interpretaciju ove svečane pjesme slušali od nekog djeteta u vrtiću nego ovo „zavijanje“, koje nema veze ni s pjesmom ni domoljubljem.

Zakon o grbu, zastavi i himni, čl. 19., uz ostalo ističe: „Himna Republike Hrvatske ne smije se izvoditi na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo RH.“.

Dakle, može se slobodno reći da je ovakvo izvođenje himne „vrijeđanje ugleda i dostojanstva Republike Hrvatske“, što govori samo za sebe, ili bolje rečeno o onima koji su dopustili da se nešto sveto na ovakav način izvede u sklopu jednog od najznačajnijih političkih događaja, koji ne dopušta baš nikakve improvizacije.

 

Mladen Pavković