Adil Kulenović poznat po svojim radikalnim velikobošnjačkim stavovima, kao i otvorenoj mržnji prema Hrvatima u BiH koju plasira putem medija odlikovan za „promociju mira i solidarnosti“. Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto uručio je Adilu Kulenoviću, predsjedniku, brončanu Medalju za uporno ostvarivanje misije Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99, priopćeno je iz Asocijacije Krug 99. Ova godišnja službena medalja izdana je povodom 3. godine pontifikata njegove svetosti pape Franje. Medalja je djelo umjetnice Alessie Di Giuseppe čiju autentičnost garantira Tajništvo Vatikana.

Nuncij je tako odlikovao mrzitelja Hrvata. Čudno vatikansko iščitavanje "promocije mira i solidarnosti".

U priopćenju se navodi da 27 godina Krug 99 afirmira vrijednosti zajedničkog života, međusobnog razumijevanja i poštovanja u ambijentu bosanskohercegovačke etničke i konfesionalne raznolikosti, promovirajući solidarnost i mir među ljudima, građanskih i ljudskih prava. Adil Kulenović poznat je po svojim radikalnim velikobošnjačkim stavovima, kao i otvorenom mržnji prema Hrvatima u BiH koju plasira putem medija. U svojim suludim idejama jednom prigodom pozvao je Bošnjake na bojkot proizvoda iz RH i sa područja Herceg-Bosne ako Hrvati nastave istrajavati na izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Ukoliko predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nastavi sa svojom agresivnom politikom, lažno se predstavljajući kao jedini predstavnik hrvatskog naroda, vjerojatno će u uvjetima eventualne blokade biti realno očekivati da dođe, sa druge strane, i do blokiranja ekonomije tzv. Herceg-Bosne kroz odbijanje da se kupuju proizvodi koji su podrijetlom iz zamišljene Herceg-Bosne - poručio je Kulenović, izražavajući nadu da do toga neće doći, jer bi to značilo urušavanje ekonomskog sustava. Također Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koju je usvojio hrvatski Sabor nazvao je Udruženim zločinačkim pothvatom. Očito Vatikan u ovakvim izjavama iščitava "promociju mira i solidarnosti".

Zamislimo samo da je netko u RH izašao s ovakvom, il' sličnom izjavom, da se bojkotiraju proizvodi iz bošnjačko dijela BiH zbog bošnjačke politike prema Hrvatima u BiH, osuli bi po njemu „drvlje i kamenje“ prštale bi osude sa svih strana, kutaka i zakutaka kugle zemaljske, a Adila, da nam živi politička „idila“ za te i takve izjave, postupke, zauzimanja, „promocije mira i solidarnosti“ nagrađuju. Bože pomozi!

__________

*Dnevnik.ba,https://www.dnevnik.ba/vijesti/hladan-tus-za-katolike-u-bih-iz-vatikana-nagrada-predsjedniku-opskurne-velikobosnjacke. 16. I. 2020.

 

Nikola Šimić Tonin