Bračanin Ivo Kličinović,akademski slikar,pripadnik je nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih umjetnika, autor je niza ciklusa posvećenih motivima koji ga okružuju,moru,maslinama,stijenama,oblacima,burama i vjetrovima.

Nedavno se predstavio s novom samostalnom izložbom u kapelici sv,Aante u Postirama na otoku Bračum24.srpnja,izloživši sedam velikih platana,od 130 x 100 do 100 x 80 cm,u kombiniranoj tehnici,ulju i akrilu.

Za ovaj ciklus Kličinović kaže:“ Težio sam naglasiti apstrakciju u prirodi i upravo inspiraciju nalazio sam u stijenama,jednim od glavnih simbola hrvatskih otoka i Jadrana,koje nedvojbeno treba sačuvati.“

Za ovu prigodu slikar je napisao pjesmu na svom otočkom dijalektu.

Stoji Stinja

Stoji stinja,

niti mrnje,

niti romonji.

Ničemu se ne čudi,nonki ne govori

Za vike je hlodna,

Kal mroz je ogrne,

a tepla kal na suncu progori.

Stoji stinja,nit vamo,nit tamo,gori oli doli

Nikome je lipa,

A nikome grubo

Kogod je mrzi,a kodgod voli.

Stoji stinja i vrimenu prkosi,

Dok njon more veli vol donosi.

I stoji tako stinja,neće se maknut

Nego somo čeka oće je kojo ruka taknut.

Kad ničihova ruku bokun soli s nje obriše,pna i daje živi,diše.

Sve ćuti,ne iške puno.

Stoji na tako,ne miče se.

Stinja.

Ciklus Stinje Ive Kličinovića ,slika velikih formata, pokazuje iznimne mogućnosti i visoke dosege slikara,koji sve dublje i snažnije uranja u temeljni motiv prostora u kome živi,u kome je rođen,nastavljajući kontinuirano istraživanje i tema ali i kolora,koji je ključan element u ovom seriji.

Kličinović polazi od izvornog i kolora i stvarnih oblika,da bi ih u autorskoj kreaciji pretvorio u razbuktali koloristički doživljaj,približavajući njihovu složenu strukturu gledatelju.

Apstrakcija,koja dominira u ovom ciklusu,novina je u atelijeru Ive Kličinovića,nakon niza klasičnih,figurativnih ciklusa,istina u kojima su se mogle nazrijeti naznaka nefigurativnoga.

Valja također istaknuti kako je ovaj apstraktni ciklus logični rezultat predanog umjetničkog rada i razvoja jer sada je u središtu pozornosti slikara struktura materije,nakon početnih interpretacija vidljivog izvanjskog,površinskog svijeta,umjetnik je krenuo u potragu za unutarnjim,skrivenim.

Ciklus Stinje Ive Kličinovića izveden je snažnom i sigurnom autorskom gestom na velikom formatu koji je i ovom prigodom pokazao svoje mnogostruke prednosti.

Svakako i ova vrsna izložba Ive Kličinovića sjajan je poziv svima nama u borbi za očuvanje prirode.

 

 Miroslav Pelikan