Akademski slikar Duško Šibl sve se više okreće prema velikim formatima platna,od 120 x 90 cm do 150 x 100 cm,koristeći ulje u realizaciji kompleksnog ciklusa u kome se susreću motivi Noćnih ptica,razmišljanja o Hamletu,ali i teme vezane za prolaznost,smrt,Memento mori.

Veliki format i ulje omogućuje slikaru konkretizaciju ideje u čijem su središtu tijela nepoznatih lica,u grču,u traženju,u bježanju,u potrazi za spasom.

Gestualnost tijela na ovim platnima ukazuje na njihovo trenutno stanje,nepovratno su zapeli u nepomičnom i nepromjenljivom trenutku,u centru,između prošlosti,sadašnjosti i budućnosti,između onoga što se već dogodilo i onoga što se možda događa i onoga za koje ne znamo kako će se dogoditi.

Zaustavljeno kretanje figura u trenutku ispred crvenih i crenih pozadina,poput glumaca prije izgovaranja sudbonosnih riječi koje će svijet okrenuti naopako,u trenutku izrazito nepodnošljive i bolne tišine,stvara i kod gledatelja dojam kako se nešto neodređeno,neprepoznatljivo očekuje,kao da se onaj definitivni i uvijek očekivani kraj neće ipak ukazati,kao da će ih krik svršetka preskočiti i odjuriti u nepoznato.

Figure u ovom ciklusu nose biljeg tišine,muka,šutnje,bezglasja,potisnute potrebe za govorom ali i slušanjem jer znaju,uzalud se je nadati,sve je već određeno i odlučeno,zrnca iz klepsidre otklizila su nečujno.

Šiblove figure nose pečat opomene ili barem opreza jer nikada se ne zna što će osvanuti u sutrašnjem danu.

 

Miroslav Pelikan