U vrijeme kad se od ljudi traži da „ostanu doma“ (zbog epidemije koronavirusa) mnogi ne znaju što bi sa sobom. Zatvoreni su kafići, kazališta, pa i knjižnice. Ništa ne radi. Kultura se svodi na „male ekrane“ i manje-više dosadne emisije (svaka čast iznimkama).

Pa, ako ništa drugo, sad je vrijeme da se pročitaju i neke knjige, a koje su vezane uz stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno Domovinski rat.

Možda će vas neki od tih naslova podsjetiti kako je bilo u vrijeme srpske i ine agresije i kako smo se uspjeli izvući.

Vjerujem da će vas poneka od tih knjiga dirnuti, da će vam „otvoriti oči“, naučiti nečemu novomu, ali možda i naljutiti ili iznenaditi iskrenošću.

Dakle, ako niste, svakako uzmite u ruke neki od slijedećih naslova, kao što su primjerice pet knjiga Gordane Turić „U viteza krunica“, „Admiralovi zapisi“ admirala Davora Domazeta Loše, „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ Vilima Karlovića, „Sve moje bitke“ Janka Bobetka, „Haški krivolov“ Miroslava Tuđmana, „Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990.-1996.“ Andrije Hebranga i suradnika, „Domovinski rat“ Ante Nazora i Tomislava Pušeka, „Heroji Domovinskog rata“ Josipa Jurčevića, „Glasom protiv topova“ Alenke Mirković, „ Slika Domovinskog rata u hrvatskom kazalištu 1990.-2016.“ Sanje Nikčević, „Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića, „Žedni krvi-gladni izdaje“ Petra Janjića-Tromblona, „Vukovarska bolnica“ – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“ Ive Lučića, , „Ne plači, moj dobri anđele“ Damira Plavšića, „Svjedočim“ (obrana i stradanja općine Tovarnik u Domovinskom ratu“ Milice Lukić i Antuna Ivankovića, „Slatinska kronika Domovinskog rata“ Miljenka Brekala, „Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinskom ratu 1991.-1995.“ Julija Barunčića Pletikosiča ili pak „“Andrija Matijaš Pauk- Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja“ Ivice Radoša, „General Praljak“ Mire Međimorca i Josipa Pečarića ili pak „Ratnik“ Nenada Ivankovića….

A ako vam se pak od toga ništa ne dopada, uzmite knjigu moje malenkosti „Popis Junaka Domovinskog rata, ratnih profitera, dezertera i domaćih izdajica“ u kojoj je samo predgovor i stotinjak – praznih stranica!

 

Mladen Pavković