Danas kad je predsjednik RH Zoran Milanović uklonio sve biste iz Uredu predsjednika, ili gdje već, i zaklopio priču o povratku Brozove biste na Pantovčak, čitam u čudu tekst Velimira Brkića na koji sam naišao skupljajući građu za svoj novi roman, iako u čudu ne čudim se, bilo je i onih koji su Tita nakon njegove smrti predlagali za sveca, za proglašenje svetim:

VELI IŽ - U mjesnoj crkvi Sv. Petra i Pavla na Velom Ižu jučer je ujutro održana misa zadušnica za pokojnog predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. U nazočnosti troje mještana misu je predvodio župnik don Krešo Ćirak. Usprkos jučerašnjim upor­nim upitima nismo uspjeli doznati naručitelja misa za Tita i njegovu suprugu Jovanku za koje je uplaćeno 100 kuna, za svaku misu 50. Po Velom Ižu se tek govori kako je misu uplatila "stara cura" iz Malog Iža. Tu nam informaciju nije mogao pot­vrditi župnik, koji je nakon Župnik don Krešo Ćirak umjesto u redovnom terminu iza 18 sati zadušnicu je služio rano ujutro mise otišao u Zadar.

- Na jutarnjoj misi za Tita bilo nas je tek četvero, žup­nik don Krešo Ćirak, jedan muškarac, žena i ja, kaže poz­nata iška sekrastijanka Đurđa Prekpalaj, koja je si­noć zajedno s nekoliko sum-ještanki u crkvi sudjelovala na redovitoj svibanjskoj po-božnosti. Sveta misa zadušni­ca za Tita koja je trebala biti održana nakon pobožnosti održana je, usprkos crkvenih obavijesti na pročelju crkve, umjesto u 18 sati već jučer ujutro s početkom u 8 sati.

Iž je u Drugom svjetskom ratu ostao zapamćen po Iškom ustanku iz ljeta 1942. godine. Misa za Tita, nepri­kosnovenog komunističkog vođu i NOR-a, prvog čovjeka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) tijekom 35 godina, sve do smrti 4. svibnja 1980., izazvala je očekivano brojne reakcije mještana.

Danas će se služiti misa za zdravlje Jovanke Broz

- Sada imamo svoju nezavisnu i slobodnu državu treba gledati u budućnost, a ne živjeti od prošlosti, rekao nam je jedan neimenovani, razočarani Ižanin. No moglo se čuti kako se nekad, za vrijeme Tita bolje živjelo, kako se krediti nisu vraćali, kako nitko nije bio gladan i kako su svi imali posla.

- Bez obzira tko bio za života i što učinio, nitko ni­kome ne može zabraniti mol­bu za služenje mise zadušni­ce za nečiju dušu, pa tako ni za Tita. Misa je vjernički čin koji nema niti bi trebao imati ikakve veze s politikom i po­kojnikovim djelima ili ned­jelima, konačni sud može da­ti samo Bog. Pa i kardinal Kuharić je držao misu za Ja­kova Blaževića, državnog tužitelja u procesu protiv Alojzija Stepinca, kažu mještani.

Iako se špekuliralo da će na Iž doploviti i Radovan Ilić iz Umaga, sekretar Komu­nističke partije Hrvatske u osnivanju, nije ga bilo; On je bio zauzet nošenjem Štafete bratstva i jedinstva do Be­ograda, gdje će ispred Kuće cvijeća stići točno na Titov rođendan, 25. svibnja, neka­dašnji Dan mladosti. Večeras nakon svibanjske pobožnosti u iškoj crkvi tre­bala bi se održati i misa za zdravlje Titove udovice Jo­vanke Broz.

Kako u Velom mistu kaže jedan protagonist serije: - Bolje mučat.

 

Nikola Šimić Tonin