U svečanoj atmosferi zagrebačkog hotela 'Sheraton' održao se tradicionalni, kvazi- božićni a u biti politikantski domjenak u organizaciji Pupovčevog Srpskog narodnog vijeća.

Osim temeljnog koalicionog partnera, premijera Andreja Plenkovića, članova koalicijske Vlade i neizostavnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića-bez štaka, na skupu je govorio i bivši auto-provalnik, danas šef HSS-a Krešo Beljak (inače, po zanimanju 'abdicirani' profesor zemljopisa!?).

Krešo Beljak je od SNV-a  dobio figurativno rečeno odličje imena 'orlova muda s mačevima' odnosno po nekim orjunašima, hvale vrijednu plaketu simptomatičnog naziva 'Svetozar Pribičević', koja se dodjeljuje za unaprjeđenje dobro-komšijskih odnosa Hrvata i…..Srba(valjda, onih koji nevoljko žive u Hrvatskoj!?, nap. a.)…..

Krešo Beljak, inače policijski registrirani 'meštar od auto-kazetofona', na tom tradicionalnom pred-božićnom domjenku 'julijanaca' zahvalio je na nagradi te u kratkom obraćanju prisutnima neuvijeno otkrio svoj yugo-orjunaški svjetonazor: „Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda!“

Ovom politikantskom derneku nazočio je i 'preosvešteni' Porfirije Perić, mitropolit Ljubljane i Zagreba(i vascele Italije ?, nap. a) te još jednom naglasio važnost Beljakove utopije o srpsko-hrvatskom bratstvu i jedinstvu:      

-Važno je, ustvrdio je Porfirije Perić, jesmo li spremni prepoznati u sebi istinu da smo međusobno braća, da smo pozvani zajedno graditi zajednicu koja funkcionira na temeljima mira, prostoru u kojem možemo pronaći radost i ljepotu života.            

'Danas kada slavimo Božić, Hristos nam donosi i realnost, ali i veliki put kroz koji se to može postići, a to je da svatko od nas počne preispitivati sebe, da bude spreman tražiti oproštaj i za ono za što je optužen, ali i više od toga, jer sigurno smo i više od toga loše učinili i drugima i sebi', zaključio je svoju miroljubivu tiradu 'četnički kantautor' a uz to i mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije.

A što se samog Porfirija tiče nije na odmet prisjetiti se zanimljive video-snimke od travnja 2015.g. koja sasvim jasno otkriva njegovu usku povezanost s četnicima i neumrlom idejom o velikoj Srbiji. Štoviše, na toj snimci se jasno vidi i čuje kako je upravo mitropolit Porfirije osobno tražio da veselo društvo polu-trijeznih četničkih veterana(-mahom pravoslavnih protića-)zapjeva poznatu četničku pjesmu, dakako s ratnohuškačkim notama:

…..'Šta se ono na Dinari sjaji….Đujićeva kokarda na glavi, sa Dinare svanuće sloboda donet će je Momčilo vojvoda'.

Nema sumnje da se možda radi o 'namještaljci' ili da se mitropolit Porfirije, pripit, spletom okolnosti u krivo vrijeme našao na krivom mjestu.                              

'Još, još jedanput! Naša pjesma! Ajmo!', nagovarao je preosvešteni mitropolit Porfirije okupljene filo-četnike, nakon čega je Vojislav Bilbija započeo s poznatom četničkom pjesmom koja veliča ratnog zločinca, četničkog vojvodu i pravoslavnog protu Momčila Đujića.

Dotični Vojislav Bilbija inače je starješina Roterdamske parohije SPC-a te je ispovijedao srpske ratne zločince u odajama Sheveningena.

Prema kontekstu se moglo zaključiti da je ova autentična video-snimka nastala u Chicagu, inače poznatoj 'utvrdi' četničke emigracije gdje je upravo živio i umro opjevani ratni zločinac Momčilo Đujić.

Ova snimka zasigurno baca sumnju na iskrenost svih Porfirijevih mirotvornih izjava, jer malo tko može povjerovati njegovim miroljubivim porukama s oltara, a istovremeno gledati i slušati kako taj isti, 'preosvešteni' Porfirije Perić pjeva pročetničke stihove:

'Sa Dinare svanuće sloboda, doneće je Momčilo vojvoda'..

Činjenica da je zagrebačko-ljubljanski mitropolit otvoreno pro-četnički nastrojen ne samo da otkriva to kako je svaka njegova miroljubivost čista fraza, već ta činjenica otvara pitanje može li jedan takav čovjek i dalje stolovati u Zagrebu i, figurativno rečeno, 'prodavati puku (četnička) muda pod (miroljubive) bubrege'??

Dakako da može, jer…'Koja je ovo država'!

Spektakl politikantskog pravoslavnog Badnjaka u 'Sheratonu' bio bi daleko atraktivniji da je aktualni hrvatski Svetozar Pribičević, Milorad Pupovac, umjesto pismene plakete Kreši Beljaku poklonio jedan omiljeni mu kazetofon u znak sjećanja na njegovo moralno političko odrastanje a sve to uz milozvučno i gromoglasno ojkanje četničkog kantautora i vikara, Porfirija Perića.

Bio bi to pravi Porfirijev blagoslov uime blagopokojnog popa Đujića na Beljakovo, srpsko-hrvatsko bratstvo i jedinstvo, sic.!

 

Damir Kalafatić