U Srbiji se pripremaju da balkanskom krvniku Slobodanu Miloševiću podignu veličanstveni spomenik. O tome bruje srbijanski mediji, a u Hrvatskoj se po običaju o takvim temama – šuti, ili ih se – marginalizira. Tako su Hrvati među ostalim „prešutjeli“ i podizanje spomenika ratnom zločincu majoru bivše zločinačke JNA Milanu Tepiću, koji je krajem rujna 1991. dignuo u zrak gotovo „pola“ Bjelovara.

Počeli su se javljati tek kad je sve bilo gotovo. Nu, sama ideja da se srpskom monstrumu podigne spomenik graniči sa ludilom, odnosno to nije ništa drugo nego povratak srpskog fašizma iz početka devedesetih. To također znači da se u ovoj državi koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku, ali i BiH, Sloveniju i Kosovo opet bore za liniju Karlobag- Ogulin- Karlovac – Virovitica!

Hrvatski politički državni vrh ne smije čekati – hoće li se to dogoditi ili neće. Ideju treba sasjeći u korijenu i ne dopustiti da se o njoj „licitira“. Srbija, ali i Crna Gora najveće poraze doživjeli su kad im je na vlasti bio Slobodan Milošević. Samo luđak bi mogao dopustiti da od njega ponovno stvaraju nekakvu „povijesnu“ ličnost, ali naše susjede je očito zahvatilo takvo ludilo da tamo više ništa nije nemoguće! Tog krvnika, ako baš žele, neka i dalje ostave u njegovu Požarevcu, ali nikako ne smiju ni da ga premještaju u beogradsku Aleju velikana, jer bi to danas bila uvreda ne samo za Srbe već i za sve druge narode kojima je učinio nepopravljiva zvjerstva. Ova ideja javila se kod nekih „viđenijih“ Srba u povodu 75.obljetnice Miloševićeva rođenja. Da je živ taj bi krvnik trebao dobiti najmanje 100 godina robije! Sjetimo se samo i na koji se brutalan način obračunavao i sa svojim političkim protivnicima poput Ivana Stambolića. Ne, to se ne smije zaboraviti. Njegovo ime uvijek treba isticati u negativnom kontekstu, on treba biti simbol za rat i sve ono što on donosi.

Stoga, kako bilo da bilo, ovakve su ideje igranje sa šibicama. Hrvati, ali i drugi, ne smiju šutjeti i praviti se da se to njih ne tiče, tim prije jer sve što je vezano uz ime ovog krvnika nije ništa drugo nego u najmanju ruku uvreda za desetine tisuća nevinih žrtava!

 

Mladen Pavković