Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) predlaže da se u Zagrebu jedan trg nazove imenom generala Hrvatske vojske - Slobodana Praljka.

Naime, nakon neočekivane smrti ovog časnog i uvaženog hrvatskog branitelja gotovo sa svih strana, od Hrvatskog sabora, Vlade, Pantovčaka i brojnih drugih pojedinaca može se uglavnom čuti (ove ekstremno lijeve ne računamo)  sve najljepše o generalovu ratnom putu, djelu i životu. Sad su odjednom svi „progledali“, a veliko je pitanje je li bi isto tako govorili da se Praljak na ovako okrutan i strašan način nije ubio pred milijunskim auditorijem? Ali, kako bilo da bilo general koji nije želio ni „groba ni sprovoda“ mora imati neko trajno i dostojanstveno obilježje. Po njegovu imenu mora se nazvati jedan trg kao relativno skromno sjećanje na žrtvu koju je podnio – ni kriv ni dužan. Iznimno je važno da mu se ime trga dodjeli vrlo brzo, da se ne gleda što će reći ovi ili oni, jer bojimo se da će „euforija“ koja je s pravom zadesila hrvatski narod vrlo brzo i minuti, tj. bit će tako – kako došlo tako i prošlo!

Srbi su istinskom ratnom zločincu majoru Milanu Tepiću, koji je u rujnu 1991. umalo sravnao Bjelovar sa zemljom, uz najviše državne i vojne počasti, podigli veličanstveni spomenik u središtu Beograda, te po njegovu imenom nazvali brojne ulice i trgove, pa se ni jedan od hrvatskih ekstremnih ljevičara i mrzitelja svega što hrvatski diše nije bunio. A general Praljak je ipak nešto drugo, bez obzira na presudu iz Haaga.

Dakle, da vidimo što će sada učiniti oni koji toliko vole generala, hoće li podržati ovu inicijativu, ili će sve proći kao voda ispod Savskog mosta?

 

Mladen Pavković