Udruga hrvatske zajednice u Australiji “Glas hrvatske dijaspore” pozvala je putem društvenih medija na zajedničku nazočnost Svetoj misi i molitvi nakon mise za preminulog generala, načelnika glavnog stožera HVOa, Slobodana Praljaka koje su se održale u petak 1. prosinca 2017. u slavnoj katedrali Sv. Marije u središtu Sydneya.

Uslijed teških i ponajviše vrijeđajućih medijskih napisa zapadnih mainstream medija, koje šire neistine i falsificranje hrvatske povijesti, koje su se i koje se još uvijek pojavljuju, dirljiva je bila dobrodošlica Hrvatima i molitvama koja se osjećala u toj katedrali proteklog petka. Upečatljivu i dostojanstvenu nazočnost brojnih Hrvata i Hrvatica Sydneya, s uokvirenoj fotografijom pokojnog generala Praljka te s bijelim ružama u rukama Hrvata i Hrvatica ostavile su trajni i ponosni dojam među brojnim Australcima koji su u katedrali zajednički molili.

U organizaciji molitve za pokojnog generala Slobodana Praljaka koju je u ime “Glasa hrvatske dijaspore” vodila Ina Vukić iz hrvatske zajednice molitvi u katedrali pridužili se konzulica RH, Generalnog konzulata RH u Sydney, Nives Frohlich te tajnica konzulata Gordana Šiljeg sa suprugom Vidom Šiljeg, Tom Beram sa suprugom Joan, Hrvatski međudruštveni odbor za NSW, Alenka Bonić, zastupajući Charles Billich galeriju te brojni Hrvati i Hrvatice. Od velikog je i ponositog značaja primjlena najava svjetski poznatog umjetnika Charlesa Billicha da je započeo izradom portreta (ulje na platnu) generala Slobodana Praljka te da će sav prihod od prodaje tog portreta biti poklonjen kao pomoć obitelji pokojnog generala Praljka.

Dostojanstvo u životu i smrti – to je general Slobodan Praljak. Prezir za nepravdu koju je 29. studenoga 2017. svojom sramotnom presudom protiv Hrvata donio Međunarodni sud u Hagu oteo nam je hrabrog generala HVOa ali njegova ljubav za istinom će nas dugo nositi ponosnima. Počivao u Božjem miru i zagrljaju, generale!  

 

I.V.