Nakon što je Trg maršala Tita u Zagrebu otišao u ropotarnicu, što je dalje na redu? Gradonačelnik Milan Bandić kaže da će vrlo brzo u ovom gradu i partizan Ivo Lola Ribar dobiti svoju brončanu bistu! Međutim, nakon Tita hitno treba maknuti i – Trg dr. Franje Tuđmana, koji u ovome gradu nikada nije oživio.

Mediji su još 2013. spektakularno objavljivali da će te godine, u ljetu, zbog uređenja ovog trga to biti jedno od najvećih i najzanimljivijih gradilišta u gradu! Također je istaknuto da su i financijska sredstva osigurana, ali sve do danas tamo se ništa nije dogodilo. Trg i dalje najviše služi građanima za šetnju njihovih pasa, ili za obavljanje male ili velike nužde. Jednom riječju, kao i u proteklih 30 godina nije ni u kakvoj funkciji! Sramno da sramnije ne može biti!

Inače, s ovom (čudnom) lokacijom od prvog se dana nije složila ni obitelj dr. Tuđmana.

Na tom trgu, što bi bilo i logično, trebao je biti postavljen i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, što je također naišlo na negativne reakcije, jer to bi bio „spomenik na kraju grada“, što jedan od najvećih i najpoznatijih Hrvata nikako ne zaslužuje.

Gospođa Ankica Tuđman, u ime obitelji, cijelo se vrijeme zalaže da spomenik bude na Rooseveltovom trgu, ispred Muzeja Mimare, ali njezin glas nitko od nadležnih ne želi čuti.

Sada je gradonačelnik Grada Zagreba okrenuo ploču te najavio da će spomenik predsjedniku Tuđmanu biti postavljen na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Ulicu grada Vukovara. Stajao bi preko puta budućeg spomenika Domovini, koji će biti podignut između Gradske uprave Grada Zagreba i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, odnosno odmah ispred gradonačelnikova ureda. Tuđmanovo lice gledalo bi prema spomeniku Domovini.

Ako će to biti tako (spomenik bi izradio jedan od najboljih hrvatskih i europskih kipara Kuzma Kovačić) onda sadašnji Trg dr. Franje Tuđmana nema nikakvu svrhu, ostao bi tek „otok“ usred oceana! Čemu to i zašto?

Stoga, predlažemo Milanu Bandiću da, na radost svih onih koji su voljeli i cijenili prvog hrvatskog predsjednika, odmah s te lokacije makne to ruglo (!) od trga zvano „Dr. Franjo Tuđman“ i da po ovoj velikoj povijesnoj ličnosti nazove neki ljepši, primjereniji trg.

Dakako, u centru grada, a ne tamo gdje je daleko od srca, daleko od očiju, što je nekima možebitno i cilj!

 

Mladen Pavković