Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) predlaže da se po imenu hrvatskog Mandele dr.sc. Marka Veselice (9. siječnja 1936.- 17. veljače 2017.) u Gradu Zagrebu nazove jedna ulica, trg ili park.

Riječ je o povijesno nezaobilaznoj ličnosti, žrtvi komunističkog terora, koji se čitav život borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, i koji je na kraju krajeva, za svoje ideale,  najljepše godine svoga života proveo u najstrašnijim logorima Josipa Broza Tita, od Lepoglave do Stare Gradiške. U vrijeme njegova života, čini se, nismo ga dovoljno nagradili (možda ni poznavali!), pa je red da mu  sada, kad ga na žalost više nema među živima, i na takav način kažemo – hvala, tim prije što iza ove legende novije hrvatske povijesti mora ostati neki trag. Ukoliko se nešto takvoga ili slično uskoro ne dogodi, ime Marka Veselice moglo bi relativno brzo pasti u zaborav, kao što se svakim danom sve  više zaboravljaju činjenice i povijesni dani od početka srbijanske i ine agresije.

Veselica je simbol borbe protiv komunizma. Osudili su ga (drugi put) 1980., nakon smrti Tita, čak na 11 godina teške robije (!) samo i iz razloga što je dao intervju zapadnonjemačkom časopisu „Der Spiegel“! Što, poglavito mladi, znaju o tom olovnom vremenu? U Zagrebu i dalje postoji Trg maršala Tita, a nema ni jednog trga ili ulice koji bi nosio naziv po onima koje je ovaj poslijeratni zločinac proganjao, recimo, sedamdesetih godina. Taj veliki hrvatski rodoljub nije mogao čak ništa znanstveno i javno objavljivati i na bilo koji način se pojavljivati u javnosti, od 1972. do 1990. Stoga, danas dok se sjećamo ovog iznimnog čovjeka među ostalim se moramo zapitati: gdje su i što rade njegovi progonitelji? A Veselica je bio samo jedna u nepreglednom nizu komunističkih žrtava, prije svega, „Hrvatskog proljeća“. Malo je ako mu kažemo jednostavno „hvala“. Njegov lik i djelo mora i treba biti nezaboravno u hrvatskoj povijesti, tim prije što taj čovjek nikada nije pružao ruke da bi grabio, već da bi podao ljubav.

Oni koji odlučuju o nazivima ulica, trgova, pa i istaknutih državnih ustanova već sutra moraju iznaći način (prijedlog) da se ime Marka Veselice nikada ne izbriše, kao što je to slučaj i s nekim drugim hrvatskim velikanima, pa i Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata za koje više nitko, na žalost, ne zna ni tko su ni što su!

Mladen Pavković