Mediji javljaju da će zabranu kandidiranja pravomoćnim osuđenima za određena kaznena djela, među kojima i ona protiv službene dužnosti, MOST i HDZ već u prvim mjesecima iduće godine namjeravaju proširiti i na parlamentarne, a u idućem razdoblju i europske te izbore za predsjednika Republike.

Dakle, pravomoćno osuđeni, trebali bi se „rastati“ s politikom. Na neki način to jeste i nije u redu, jer onaj tko je nešto skrivio, pa zato snosio određenu odgovornost, poslije toga – nevin je čovjek, odnosno onaj tko je odslužio svoju kaznu više ga nitko ne može i ne smije prozivati.

U politici to pravilo ne važi. Sjetimo se samo slučaja Čačića i njemu sličnima. I dok je taj tip bio u zatvoru, više je bio kod kuće i u medijima nego dok je izašao van. I što mu se dogodilo?

Ta zabrana, koja se priprema, neće na žalost obuhvatiti izdajice, dezertere, ratne profitere… Što s time ima jedan Pupovac ili Stanimirović? A što oni koji su početkom devedesetih otvoreno stali na stranu propale Jugoslavije, a već godinama uživaju u saborskim i inim foteljima i ljetuju „po sedam kuna“?

Ta zabrana neće obuhvatiti ni abolirane srbijanske četnike, od kojih su relativno mnogi i danas zaposleni u hrvatskih državnim službama (jedni žive u Srbiji, a na posao dolaze u Hrvatsku!).

Dakle, ako se već želi zabraniti kandidiranje određenim „kriminalcima“, onda neka se zabrani i onima koji javno, jasno i glasno pozivaju na rušenje Tuđmana, Domovinskoga rata, hrvatskih branitelja i stradalnika, a koje narod prepoznaje po „sluhu i njuhu“ i na „stotinu kilometara“. Također se treba zabraniti kandidiranje bivšim KOS-ovcima i Udbašima, koji su učinili više zla u Jugoslaviji i uvlačenjem u redove suverene, neovisne i demokratske hrvatske države i od onih „kriminalaca“ koji su osuđeni i na deseti i više godina zatvora.

Tko je primjerice bio državni odvjetnik u vrijeme komunizma, a zatim uz „karakteristiku“ (izdavale su se sve do 1989. od strane Saveza komunista) preko noći i bez provjere prešao na hrvatsku državnu stranu, i nastavio tamo gdje je „Tito stao“, što on ima tražiti na i oko vlasti, ili nam još dijeliti lekcije o pravdi i pravici? Slično je i sa sucima. Većina onih koji su sudili u vrijeme totalitarnog režima, sudi i danas! Sve po – zakonu!

Stoga, neka se i dalje kandidiraju „svi“ ili „nitko“.

Kako će naposljetku razni pupovci biti kažnjeni (da se ne smiju kandidirati) kad im se ni 25 godina od početka srbijanske agresije nitko ne usudi staviti na osobni automobil ni prijavu za pogrešno parkiranje, a već su starosjedioci u Hrvatskom saboru, „čisti“ kao – suze, iako ni sada ne znaju tko je bio agresor, a tko žrtve.

Mladen Pavković