Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u Sarajevu se sastao s predstavnicima vladajuće trojke u Županiji Sarajevo. Na službenom Twitter profilu Veleposlanstva SAD u BiH objavljena je fotografija nakon sastanka i kratka poruka.

"Fokus na reformi zdravog razuma važniji je nego ikad. Drago mi je da razgovaram sa čelnicima Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH. Razgovarali smo i o tome kako Kanton Sarajevo napreduje", objavljeno je na službenom Twitter profilu Veleposlanstva SAD u BiH u ime Escobara. 

Nakon sastanka novinarima su se obratili Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković predsjednik NIP-a i Saša Magazinović iz SDP-a.

“Ključne poruke koje su SAD upracvo poslale je da se raduju novoj generaciji političara koji će ovu zemlju povesti naprijed. Jaku, izrazito jaku opredjeljenost SAD-a ka Bosni i Hercegovini njenoj stabilnosti i njenom putu ka EU. Suštinski ono što smo danas čuli je ohrabrujuće i dugoročno i kratkoročno u smislu stabilnosti u ovoj godini kada imamo izbore i da ćemo dobiti priliku da se izborimo za ono za šta se bori ova grupa stranaka.” kazao je Forto novinarima nakon sastanaka.

Saša Magazinović iz SDP-a kazao je da borba protiv korpucije bila jedna od tema.

“Sastanak je imao dva dijela, jedan koji nije za javnost i drugi o kome možemo govoriti. Posebno bih naglasio kao temu sastanaka podršku za one koji se bore protiv korupcije, posebno one institucionalne. Živimo u vrijeme kada se građani razlikuju u političkim preferencijama, ali svi su spremni reći da je u ovoj zemlji problem nedostatak borbe protiv korupcije posebno one institucionalne. Kao vrlo pozitivan primjer je navedeno ono što radi Vlada Županije Sarajevo.” rekao je Magazainović.

Novinarima se obratio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

“Svjedočimo koliko je nažalost ono što se događa u Ukrajini, agresija na Ukrajinu, vratilo pozornost i pažnju najvećih svjetskih igrača prije svega EU koja se napokon razbudila i američke administracije koja je istina bila uključena u neke procese, ali ne ovoliko koliko sada, kada vidite da State Department imenuje posebne predstavnike za posebne oblasti u BiH. Moram reći da nas to kao ljude koji su svjesni geopolitičke situacije ohrabruje. Dolazak gospodina Escobara i svih ljudi u ime američke države garantira da ćemo se lakše izboriti s problemima.

Razgovarali smo o sankcijama koje su ovog puta direktno upućene onima koji blokiraju procese, koji imaju secesionističke namjere, ali i onima koji su prepoznati kao lideri korupcije u BiH, što nas naravno raduje jer se radi o ljudima koje možemo zvati patriotima, ali istovremeno i lopovima. Laska nam kada netko u moru problema prepozna ono što mi radimo u ŽS”, kazao je Konaković, prenosi N1.

Escobar stigao u BiH kako bi podržao Schmidta

Kako su izvijestili iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Escobar u BiH sudjeluje na sastanku političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje daje smjernice Uredu visokom predstavniku i koje je sastavljeno od najutjecajnijih zemalja Zapada, Rusije i Turske.

"Tijekom posjeta naglasit će punu potporu Sjedinjenih Država suštinskoj ulozi i mandatu Visokog predstavnika Christiana Schmidta u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i postizanju napretka u provođenju 5+2 agende", naveli su u informaciji iz veleposlanstva SAD-a.

M.M.