Vladajući HDZ BiH pozdravio je u ponedjeljak odluku hrvatskog predsjednika o odlikovanju postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Hrvatske i BiH čime su spriječile ponavljanje genocida u Bihaću, te su odbacili kritike bošnjačkih političara zbog dodjele odličja generalu Zlatanu Miji Jeliću.

"Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna potpora u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Milanovićevevu najavu da će odlikovati četiri Gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne ocijenili su državničkim potezom.

"Ovaj državnički potez je primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima", smatraju u HDZ-u.

Upozorili su kako je nepobitna činjenica da je Vojno-redarstvena operacija 'Oluja' spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice te su odbacili kritike bošnjačkih političara koji su se usprotivili što bi odličje trebalo završiti u rukama i generala Zlatana Mije Jelića koji je zapovjedao Specijalnom policijom, a u BiH optužen za ratne zločine. Iz HDZ-a BiH su ocijenili licemjernim takve kritike budući je nedavno za ministra sigurnosti BiH izabran Selmo Ciktotić, koji je bio zapovjednik Armije BiH u Bugojnu iz kojega je tijekom rata prognano više od 15.000 Hrvata, a još uvijek se traga za velikim brojem nestalih te je ubijeno 90 Hrvata.

"Isti ti predstavnici omogućili su izbor novoimenovanog ministra sigurnosti, iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Selme Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu. Sve se to odigralo u trenutku iskapanja posmrtnih ostataka u Rostovu te je utvrđeno da se radi upravo o hrvatskim žrtvama", upozorili su iz HDZ-a BiH.

Pozvali su bošnjačke stranke na izgradnju države u kojoj će se jednako njegovati kultura sjećanja na žrtve što je europski standard.

 

M.J.