Nekadašnji “sekretar” AID-a i jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, pozvao je predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od najavljenog uručivanja odličja pripadnicima HVO-a.

"Osim što je to necivilizacijski čin protivan europskim vrijednostima, on bi sasvim sigurno negativno utjecao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba.

Moram sa žaljenjem konstatirati da do toga nije došlo. Naprotiv, najnoviji potezi koje povlače vlasti Hrvatske proizvode nova otvorena pitanja. Posljednji primjeri su diskriminatorska i uvredljiva odluka o ulasku u Hrvatsku građana Bosne i Hercegovine vezano za pandemiju koronavirusa, samovlasna sječa šume na Plješevici i najava o uručenju priznanja osobi optuženoj za teške zločine na području Mostara.

Od svojih susjeda tražimo da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih. Nikome nećemo dozvoliti da nas vrijeđa i ponižava", zaključio je Džaferović.

Ppdsjetimo, predsjednik Zoran Milanović je najavio da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju Herceg-Bosne zbog sudjelovanja u vojnim operacijama temeljenim na Splitskom sporazumu iz 1995. godine.

 

M.M.