Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a u četvrtak je na predizbornom skupu u Mostaru izrazio potporu Draganu Čoviću u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva. Čestitao je na odličnoj kampanji te izrazio uvjerenje kako će ona na nedjeljnim izborima rezultirati pobjedom.

Posebno je pozdravio sve hrvatske branitelje zahvalivši se za sve što su učinili za slobodu i neovisnost i Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske te kazao kako se ne može oteti dojmu koliko su Hrvati privilegiran narod jer imaju jedno srce i dvije prekrasne domovine.

-Bosna i Hercegovina je zemlja koju mi u Hrvatskoj izrazito poštujemo jer je naša povijest izuzetno povezana i naše su veze neraskidive kao i naše poštovanje prema sva tri konstitutivna naroda i svim drugima koji žive ovdje, te šaljemo veliku poruku suradnje i zajedništva koje nastojimo materijalizirati na svim aspektima naših međusobnih odnosa našoj snažnoj i čvrstoj kontinuiranoj potpori koju dajemo Bosni i Hercegovini u svim multilateralnim organizacijama a posebno na putu bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji - kazao je Plenković.

Osobito je istaknuo doprinos Dragana Čovića i hrvatskih predstavnika na europskom putu BiH tijekom zajedničke suradnje prilikom predaje zahtjeva za članstvo, što prema njegovim riječima nije bilo   lako ni u političkom ni u diplomatskom smislu.

Osvrnuo se i na važnost legitimnog predstavljanja kao ne samo Ustavnog i zakonskog pitanja nego i pitanja etike, morala i poštovanja koje može osigurati i stabilnost i kvalitetne odnose između naroda kao i kvalitetnu budućnost BiH.

 

M.J.