Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" - da "treći entitet u BiH nije moguć bez rata i sukoba", predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, Izetbegovićeve izjave usporedio s onima Radovana Karadžića iz 1991. godine. 

-Kad je Bosna i Hercegovina htjela poći svojim putem, dakle kada je u pitanju bilo odvajanje od Jugoslavije, Karadžić je također rekao da se to neće dogoditi bez rata i da će zemlju odvesti u pakao, a jedan narod u nestanak - rekao je Ćosić, podsjećajući na događaje koji su prethodili ratnom sukobu devedesetih.

Novinar Večernjeg lista, Zoran Krešić, Izetbegovićevu retoriku usporedio je s onom Slobodana Miloševića, nazvavši njegov istup nacionalističkom i velikobošnjačkom politikom. 

-Ponižavanje drugih naroda, apsolutna diskriminacija, i mislim da sve ono što je Bakir Izetbegović govorio zapravo govori o jednom te istom cilju - cilju stvaranja države u kojem će dominacija biti na jednoj strani, a to je na bošnjačkoj strani - ocijenio je Krešić.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže kako cilj triju naroda u BiH mora biti funkcionalna država, a to se ne postiže isključivošću kakvu pokazuje Izetbegović.

- Zajedničkim nastojanjem na stvaranju funkcionalne države mora doći do budućnosti BiH, a to mi se čini da će na ovaj način ići prilično teško - istaknuo je Jakovina.

Begić: BiH nije Izetbegovićevo vlasništvo

Ministara branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladena Begića najviše je šokirala izjava Bakira Izetbegovića kako je "Armija BiH počinila samo 2 posto zločina u BiH tijekom protekloga rata".

-Ako samo spomenemo da je na teritoriji pod kontrolom ABiH u mjestu Grabovica počinjeno što je počinjeno a on to vrlo dobro zna, a znao mu je i babo, pa ako spomenemo Kraljevu Sutjesku, paljenje 11 hrvatskih sela, protjerivanje 11.200 Hrvata, ali valjda je to zaboravio. Ili možda nema memorirano. Zatim protjerivanje 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, funkcioniranje i organiziranje sedam logora na području Bugojna i nestanak 21 osobe iz tih logora on smatra to, nažalost, incidentom, no za mene to nije incident, jer kada je u pitanju Grabovica to je genocid. U Bugojnu, Varešu, Kraljevoj Sutjesci i Kaknju to je čisti etnocid, a da ne kažem što se dogodilo s Hrvatima u Sarajevu.

Podsjetio je kako BiH nije Izetbegovićevo vlasništvo

-Mi ipak moramo prijeći preko toga i graditi budućnost, a na njegove izjave na koji način će on braniti BiH – mogu samo kazati kako BiH nije njegova, BiH je i hrvatska, jer HVO je ugrađen u vojsku FBiH, a Herceg-Bosna u temelje ove države. Mi smo je branili, obranili i polažemo pravo na nju– poručio je ministar branitelja Županije Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić.

Regirali Bulj i Beljak

Mostov Miro Bulj već je u nedjelju ustvrdio kako je vrhunac Izetbegovićevog istupa otvorena prijetnja Hrvatima jer traže svoja prava.

-Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, iznio je u emisiji Nedjeljom u 2 niz zastrašujućih teza. U Zagrebu na državnoj televiziji, prijeti ratom Hrvatima u BiH zbog borbe za svoja prava, negira žrtve koje su ostale pustošenjem Armije BiH nad hrvatskim mjestima, zahtijeva od Hrvata neprestane isprike za zločine dok sam nije spreman to učiniti. U osam godina mandata nije se poklonio niti jednoj hrvatskoj žrtvi niti se ispričao - smatra Bulj.

Predsjednik HSS-a u svojoj objavni na društvenim mrežama je rekao kako već dugo nije bio toliko razočaran i ljut zbog sramotnih, nacionalističkih, uvredljivih i bahatih izjava jednog stranog političara, kao što sam nakon najnovije emisije Nedjeljom u 2.

-Po Izetbegoviću, Hrvatima u BiH ne treba niti TV na hrvatskom jeziku niti pravo da sami izabiru svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH, a osnivanje hrvatskog (trećeg) entiteta bilo bi ravno veleizdaji i izazvalo novi rat. Prema njegovim riječima, čak ni hrvatske žrtve nisu mjerljive sa žrtvama Bošnjaka!

Ne znam je li Bakir svjestan da ovakvu Bosnu i Hercegovinu kakvu on zagovara ne žele niti Srbi niti Hrvati, a uvjeren sam da je ne želi niti većina Bošnjaka. Jedino mu priznajem da je hrabar kad usred Zagreba docira cijeloj Hrvatskoj kako i na koji način smije brinuti za Hrvate u BiH ili kako smijemo graditi Pelješki most.

Hrvatska vanjska politika je razlog što se baš svaka susjedna zemlja postavlja prema nama na ovakav način. Svi naši susjedi imaju neke saveznike, neke Berline, Moskve ili Carigrade iza sebe, a mi očito kao država nemamo nikoga. – zaključio je Krešo Beljak.

Podsjetimo, hrvatski član Predsjedništva BiH upozorio je na sastanku s predsjednikom Europske komisije da se scenarij koji je viđen kod raspada Jugoslavije, može dogoditi i u BiH.

-To sam pojasnio predsjedniku Junckeru napravivši usporedbu BiH kao bivše države u malom, koja je također doživjela ogromne probleme jer brojniji narod nije razumio probleme drugih naroda. Mislim da nam se slično može dogoditi u BiH i stoga moramo naći pravu mjeru između građanskog i kolektivnog u BiH - rekao je Čović nakon sastanka s Junckerom.

 

M.J.