Predsjednik HKD Napredak, Franjo Topić, zajedno s predstavnicima bošnjačkih nevladinih udruga - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačke zajednice Preporod, Kruga 99 i drugih, odlučio je potpisati deklaraciju koja zagovara građanski, odnosno unitarni, koncept uređenja BiH.

Najavljujući potpisivanje deklaracije glavni tajnik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar istaknuo je da će ista propagirati „građansku BiH a ko se tome suprotstavlja taj je na putu nacionalizma i šovinizma“, što je jasan znak da je riječ o dokumentu koji jasno oslikava bošnjačke nacionalne težnje.

Topićevo priklanjanje zagovornicima unitarnog uređenje BiH za mnoge je iznenađenje.

-Iako među statutom određenim ciljevima HKD Napredak, kao nevladine udruge, nigdje nije navedeno sudjelovanje u političkim procesima, ovo društvo, ili njegov čelnik, odlučilo se za potpisivanje zajedničke političku izjavu sa drugim bošnjačkim udrugama zagovornicima unitarne BiH - komentar je zatečenih članova HKD Napredak.

Istodobno, zagovaranje građanske, odnosno unitarne BiH, oblik je političke ideologije svih velikobošnjačkih stranaka i udruga s obzirom da upravo takav koncept i sustav "jedan čovjek - jedan glas" Bošnjacima osiguravaju potpunu dominaciju nad hrvatskim narodom u Federaciji BiH.

Zašto su Franjo Topić i HKD Napredak odlučili legitimirati ovakvu bošnjačku politiku koja zagovara potpunu političku dominaciju nad Hrvatima, nije do kraja poznato. Međutim, poznavatelji sarajevskih prilika ističu kako odgovore na ovo pitanje treba tražiti u poslovanju HKD Napredak od 1990. do danas.

- U sklopu HKD Napredak djelovalo je, ili još uvijek djeluje, čitav niz gospodarskih subjekata, koji isključivo posluju na onim područjima gdje su Bošnjaci većina. Zanimljivo je da su HKD Napredak, koji posluje kao nevladina udruga, vraćeni mnogi objekti koji su ranije bili u vlasništvu Crkve. Tu su i dotacije iz proračuna i razni drugi aranžmani i upravo tu treba tražiti odgovor na pitanje izvrsne suradnje čelnika HKD Napredak s bošnjačkim političarima i institucijama. Zašto vodstvo Vrhbosanske nadbiskupije ovo tolerira desetljećima i kako će se prema Topićevom iskoraku prema političkim vodama ponijeti u budućnosti, pitanje je koje mnoge u BiH zanima - kaže nam jedan bivši član HKD Napredak, koji već dugo upozorava na anomalije u ovoj udruzi.

Inače, potpisivanje deklaracije bilo je najavljeno za 01. veljače.

Podsjetimo, Hrvatski eurozastupnici su već progurali nekoliko rezolucija u Europskom parlamentu koje su na tragu federalizacije BiH, službenog hrvatskog stava po pitanju BiH, tako da ni službeno stajalište Europske komisije neće moći puno odstupati od rezolucija koje je ranije donio Europski parlament.

 

M. Jurković