Državljanin BiH Amir Haskić uhićen je u utorak navečer u blizini Sarajeva zbog sumnje da je planirao odlazak u Siriju, gdje bi se priključio Islamskoj državi, pišu sarajevski mediji.

On je posljednja dva mjeseca pokušavao pronaći osobe koje će ga prebaciti na teritorij Sirije, gdje bi se priključio terorističkim organizacijama. Međutim, njegove namjere razotkrili su službenici OSA-e i SIPA-e koji su o svemu izvijestili Tužiteljstvo BiH.

Tijekom prethodnih godina, najmanje 160 vojno sposobnih bh. državljana bilo je na teritoriju Sirije i  Iraka, gdje su se borili pod zastavama ISIL-a i terorističke skupine Al Nusra. Najmanje njih 50 je poginulo prije službenog sloma ISIL-a.

>>

Nakon promjene situacije na bojišnicama u Siriji i Iraku neki od preživjelih pripadnika ISIL-a i Al Nusre nastavili su se baviti protuzakonitim prebacivanjem migranata prema Europi.

Podsjetimo, 17. siječnja na riječkom Županijskom sudu počinje suđenje Muradifu Hamzabegoviću optuženom za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice.

>>

S obzirom da je nedostupan pravosuđu, 57-godišnjaku rodom iz Zvornika sudit će se u odsutnosti. To i ne bi bila neka vijest da nije poznato kako je Hamzabegović, prema pisanju brojnih medija, uključujući i one iz BiH, istinski sljedbenik vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u rat u Siriju, a uz to ima i deblji kriminalni dosje u BiH.

 

M.M.