Komentirajući prosvjed migranata na hrvatsko-srbijanskoj granici, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo da je to trebalo prerasti u malo veći skup jer se putem društvenih mreža pozivalo migrante da dođu na granicu s Hrvatskom.

-Radi se o jednoj skupini migranata, njih oko 150, koji su se organizirali na srpskoj strani granice. Prema informacijama s kojima smo raspolagali to je trebalo prerasti u malo veći skup jer se putem društvenih mreža pozivalo migrante da dođu na granicu s Hrvatskom, da ih se okupi 2.000 i da bi u tom trenutku mogli prijeći hrvatsku granici. Granična policija bila je dobro organizirana i upoznata s tim planovima. U suradnji sa srbijanskom policijom i intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom, sve je riješeno. Srpski policajci sinoć su šatorsko naselje demontirali, a migranti  će biti raspoređeni po centrima diljem Srbije - rekao je ministar Božinović gostukući u emisiji A sada Vlada.

Sljedeću godinu označio je ključnom za završetak tehničkih priprema za ulazak u Schengenski prostor.

U ovom trenutku naša granična policija vrlo dobro je opremljena. Ali pitanje nelegalnih migracija je nešto čime će se sve zemlje EU-a baviti u godinama koje dolaze. Unutar EU-a postoje razni fondovi, koje možemo koristiti, i Hrvatska planski tome pristupa. U planu je da u hotelu Spačvi napravimo centar granične policije. Cijeli niz aktivnosti se provodi da ojačamo kontrolu državne granice - rekao je.

Ocijenio je kako je opće stanje sigurnosti u Hrvatskoj povoljno. 

-Manje je kaznenih djela za tri posto. Nositelji kriminala sve su sofisticiraniji, prate trendove i da bi bili u stanju na sve to odgovoriti morate ulagati u vlastite kapacitete. Moja ambicija je modernizirati policiju. Moramo koristi suvremene metode i alate, baviti se analizom velikih podataka kako bi sami proaktivno otkrivali sva mjesta na kojima se može pojaviti kazneno djelo. To je zadaća moderne policije uz temeljni dio reaktivnog djelovanja - ocijenio je.

Ostaknuo je i kako je zadovoljan sa svojih šest mjeseci otkako je preuzeo ministarstvo unutarnjih poslova. 

-S obzirom što sam najavio na prvim konferencijama rekao bi da smo ostvarili sve, ali to ne znači da nije veliki posao pred nama - zaključio je.

 

M.M.