Današnja BiH jednostavno nije održiva država, što to prije shvatimo, prije ćemo doći do dogovora o tomu kakva BiH jest moguća, a moguća je samo kao država tri u svemu ravnopravna konstitutivna naroda, izjavio je za Dnevnik.ba predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH te zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

 Ljubić je dodao i kako će se postizanjem unutarnjeg konsenzusa o uređenju BiH prije ispuniti i svi standardi potrebni za pristupanje euroatlantskim integracijama. Govoreći o tomu što Bosnu i Hercegovinu na političkom planu  očekuje tijekom sljedeće godine, Ljubić je kazao kako hrvatski politički predstavnici u BiH moraju istrajati na promjenama Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

-Čini se da svaku novu godinu promatramo kao ključnu za rješavanje krize u BiH. Međutim, smatram kako je sljedeća godina uistinu iznimno bitna. U godini pred nama očekujem da hrvatska politika bude na razini nacionalne odgovornosti. To znači da je nužno da u okviru HNS-a ustrajemo na zahtjevima  i procesu izmjena Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnoga suda BiH kad su u pitanju domovi naroda, ali i Predsjedništvo BiH - izjavio je Ljubić.

>>

To znači, dodao je, da se kroz izmjene Izbornoga zakona BiH treba osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u ove dvije institucije.

-S razine Republike Hrvatske, očekujem da hrvatske institucije odnos prema BiH gledaju u kontekstu realizacije ustavnih prava Hrvata u BiH, pa i kad je u pitanju realizacija nedavno potpisanog sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade RH o europskom partnerstvu dviju država - izjavi je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

To je činjenica koja će, nada se  Ljubić, dovesti do nužnih izmjena Izbornoga zakona BiH.

-Ne smijemo smetnuti s uma da je to i obveza koja proizlazi iz rezolucije Europskog parlamenta koja u članku 17. jasno nalaže Bosni i Hercegovini da izvrši nužne promjene Izbornoga zakona sukladno odluci Ustavnoga suda BiH. To je jedan nužan postupak koji je potrebno žurno uraditi - kazao je Ljubić.

Također, dao je svoje viđenje onog što BiH očekuje nakon izbora 2018. godine.

-Nakon što, nadam se, legitimni predstavnici konstitutivnih naroda formiraju vlast, trebat će pristupiti nužnim izmjenama Ustava BiH. Mi ćemo morati dosljedno operacionalizirati osnovni princip Daytonskog sporazuma o konstitutivnosti triju naroda kroz izmjene Ustava BiH. To uključuje i teritorijalnu reorganizaciju i institucionalnu poziciju triju naroda. To je potrebno Bosni i Hercegovini kako bi postala stabilnom i samoodrživom državom - istaknuo je Ljubić.

 Kazao je i kako haška presuda hercegbosanskoj šestorki neće doprinijeti pomirenju u BiH. Osnovna sporna pitanja i dalje će ostati neriješena.

-Tu presuda neće donijeti ništa bitno, jer se ni prije presude nismo suočili s činjenicom da se osporava legitimno predstavljanje naroda. S te strane ne vidim neke nove probleme, osim što politički predstavnici  Bošnjaka pokušavaju zamjenom teza na neki način osporiti legitimno nastojanje da se dođe do legitimnog političkog predstavljanja u BiH - rekao je.

>>

Onda se u tom kontekstu na sasvim pogrešan način, pojasnio je, tumači i sama presuda, bez obzira što je jasno rečeno da se presuda odnosi na pojedince.

-U tom se smislu mogu vidjeti određeni pokušaji ucjenjivanja hrvatskih političkih predstavnika, pa i preko nekih kaznenih prijava protiv gospodina Čovića i mene. To su sve kolaterali i to će vrlo brzo utihnuti. Osnovni problem za BiH će i dalje ostati, i zbog toga mi moramo doći do osnovnog konsenzusa o BiH - zaključio  je Ljubić.

 

M.J.